Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (29/3) στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι Ρώσοι δεσμεύτηκαν να αποχωρήσουν τα στρατεύματα από το Κίεβο, κάτι που δεν πείθει τους Αμερικανούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν έχει δει κάποια πράξη από τη Μόσχα σχετικά με την αποχώρησή της από το Κίεβο.

Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ φέρεται να είχαν ενδείξεις πως οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου, όμως κάτι τέτοιο το διέψευσε άμεσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι δεν έχει δει σημάδια ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο», επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Έχουμε επικεντρωθεί στο τελευταίο», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο για άλλη μια φορά προσπαθεί να εκτρέψει και να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

Ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Τα 4+1 σημεία της ουκρανικής πρότασης

Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, με το Κίεβο να παραθέτει 5 βασικά αιτήματα στη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού φέρεται ότι έχουν διαρρεύσει τα βασικά σημεία της ουκρανικής πρότασης, σύμφωνα με τα οποία το Κίεβο προτίθεται να γίνει ουδέτερο κράτος και χωρίς πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, ζητάει εγγυήσεις ειρήνης από την μεριά της Ρωσίας και διάλογο για τις ρωσόφωνες περιοχές στο Ντονμπάς, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν σε δημοψήφισμα από τον ουκρανικό λαό.

Αναλυτικά τα 5 ουκρανικά αιτήματα που φέρεται να έχουν διαρρεύσει:

1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4. Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

Πλέον, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει λόγος συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ενώ ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και σημείωσε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

«Εποικοδομητικές οι συνομιλίες»

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ενώ η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Ενώ η πλευρά των Ουκρανών θεωρεί ότι υπάρχει λόγος συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ο Μεντίσκι είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πιθανή μόνο εάν σφραγιστεί η συμφωνία από τα υπουργεία Εξωτερικών.

Συνομιλίες Ρωσίας Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Η Ρωσία αποφάσισε να περικόψει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα που επικεντρώνεται στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.