Ο κίνδυνος ενός κινήματος εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αυξάνεται κάθε εβδομάδα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, υποστηρίζει ένας από τους πλέον καταζητούμενους δημοσιογράφους στη Ρωσία, ο οποίος ακόμη και πριν από την εισβολή ανέφερε πως έχει ανοιχτή επικοινωνία με πράκτορα – πληροφοριοδότη εντός της FSB, της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ο οποίος είναι καταζητούμενος στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει 11 επιστολές που του έστειλε ένας αξιωματούχος εντός της FSB. Στις επιστολές, μεταξύ άλλων, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των στελεχών της υπηρεσίας σχετικά με την εισβολή, αναφέρουν δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας «The Times» και της ιταλικής «La Repubblica».

Ο Οσέτσκιν, υποστήριξε στους «The Times» πως το ρίσκο που παίρνουν οι πράκτορες μιλώντας του είναι ένα σημάδι της οργής τους προς τον Πούτιν, ο οποίος φέρεται να τους έχει ρίξει την ευθύνη για την αδυναμία τους να εκθρονίσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση του Κιέβου.

Μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας, ανέφερε ο Οσέτσκιν, πηγάζει από τις επιπτώσεις που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση και οι σύμμαχοί της στον Ειρηνικό στη Ρωσία. Ο αντίκτυπος τους σαφώς και επηρεάζει τους πράκτορες της FSB που, όπως τόνισε ο καταζητούμενος δημοσιογράφος: «Δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν διακοπές στις βίλες τους στην Ιταλία και να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στην Disneyland στο Παρίσι».

Ο Οσέτσκιν που ζει στη Γαλλία από το 2015, είπε: «Για 20 χρόνια ο Πούτιν δημιούργησε σταθερότητα στη Ρωσία. Οι υπάλληλοι της FSB, οι αστυνομικοί και γενικά όλοι όσοι έχουν θέσεις εντός του συστήματος, είχαν τη δυνατότητα να ζουν μια πολύ καλή ζωή, αλλά πλέον όλα αυτά είναι παρελθόν. Αναγνωρίζουν, λοιπόν, πως αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την οικονομία και την ανθρωπότητα. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν το σύστημα αν χρειαστεί. Για κάθε εβδομάδα, για κάθε μήνα που ο πόλεμος συνεχίζεται, η πιθανότητα ενός ξεσηκωμού όσων βρίσκονται στην Υπηρεσίας Ασφαλείας, αυξάνεται».