Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια χάπια captagon ή αλλιώς χάπια των τζιχαντιστών όπως αποκαλούνται κατέσχεσαν οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση αυτής της ναρκωτικής ουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (22/3), η κουρδική αστυνομική δύναμη «Assayech» ανέφερε ότι «κατασχέθηκαν 438 κιλά ναρκωτικών ή 2.570.580 χάπια».

Η αστυνομική αρχή πρόσθεσε ότι αυτά είχαν «κρυφτεί, μέσα σε δομικά υλικά όπως πέτρες, γρανίτης, βασάλτης και κεραμικά» και μεταφέρθηκαν από περιοχές που ελέγχονται από φατρίες πιστές στην Τουρκία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση χαπιών captagon στη βορειοανατολική Συρία μέχρι σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της «Assayech».

Τα χάπια κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε μια αποθήκη στην πόλη Καμιχλί.

Τα ναρκωτικά επρόκειτο να μεταφερθούν λαθραία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το Ιράκ ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Η κουρδική αστυνομία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει κατασχέσει επανειλημμένα ποσότητες χαπιών captagon, συχνά από περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις του καθεστώτος ή φατρίες της αντιπολίτευσης, είπε η πηγή.

Τους τελευταίους μήνες, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν κατασχέσει πολλά φορτία αυτού του ναρκωτικού.

Το Captagon είναι μια αμφεταμίνη που προέρχεται από ένα ναρκωτικό – ψυχότροπη ουσία.

Η Συρία είναι ο κύριος παραγωγός αυτής της ουσίας, πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης το 2011.

Όμως ο πόλεμος έκανε την κατασκευή του πιο δημοφιλή και αύξησε την κατανάλωση καθώς και τις εξαγωγές του.

Αυτή η αμφεταμίνη επηρεάζει ευρύτερα αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή. Επίσης, κατασκευάζεται στον Λίβανο και το Ιράκ, εξάγεται κυρίως στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότερα από 47 εκατομμύρια χάπια έχουν κατασχεθεί εκεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την αρχή του τρέχοντος έτους.