Κι ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε έτοιμος για «συμβιβασμούς», τους οποίους όμως θα θέσει σε δημοψήφισμα, το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές». «Υπήρξε μια κάποια διαδικασία (διαπραγματεύσεων), όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς συζητούν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία, διότι «αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Ντμίτρι Πεσκόφ

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζει κυβερνοεπιθέσεις σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιδίδεται σε «εγκληματική δράση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Δευτέρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προστατευθούν από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξαπολύσει η Ρωσία.

«Η κυβέρνησή μου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση, βασιζόμενη στα δεδομένα των υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό κράτος εξετάζει διάφορες» πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η Ρωσική Ομοσπονδία, αντίθετα με πολλές δυτικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν επιδίδεται σε κρατική εγκληματική δράση».

Η Ρωσία είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο ότι ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιστότοπων κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας.

Η Αν Νοϊμπέργκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δει κάποια «προκαταρκτική» ρωσική δραστηριότητα που στοχεύει διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα» ότι θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.

Από την πλευρά της η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom επεσήμανε ότι έχουν ενταθεί αυτό τον μήνα οι απόπειρες να διαταραχθεί η λειτουργία ιστότοπων διάφορων εταιρειών.

Ουκρανία: Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να διακριβώσει την πληροφορία.

«78 ρωσικά αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό»

Εβδομήντα οκτώ ρωσικά αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει την προμήθεια των περισσότερων αεροσκαφών, ανταλλακτικών αλλά και υπηρεσιών προς τη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες έχουν μισθώσει 515 τζετ από το εξωτερικό.

«Έχουμε χάσει 78 αεροσκάφη», δήλωσε ο Σαβέλιεφ, προσθέτοντας ότι αυτά τα αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν στη Ρωσία.

Η Ρωσία πέρασε νόμο που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρίες της χώρας να εγγράψουν στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών αεροπλάνα που έχουν μισθωθεί από ξένες εταιρίες, αλλά οι ίδιοι οι αερομεταφορείς διστάζουν να τον χρησιμοποιήσουν, φοβούμενοι ότι έτσι ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με διεθνείς εταίρους.

Η Ρωσία είχε 1.367 αεροσκάφη όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και σχεδόν 800 από αυτά έχουν τώρα περιληφθεί στο μητρώο αεροσκαφών της χώρας, δήλωσε ο Σαβέλιεφ, χωρίς να διευκρινίζει πόσα τζετ σε αυτόν τον κατάλογο αποτελούν αντικείμενο μίσθωσης από διεθνείς εταιρίες leasing.

Σχεδόν όλα τα αεροσκάφη της Boeing και της Airbus που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες έχουν καταχωρισθεί στις Βερμούδες και την Ιρλανδία αλλά πριν από μία εβδομάδα οι αεροπορικές αρχές των δύο αυτών χωρών ανέστειλαν την πιστοποίηση όλων των αεροπλάνων που χρησιμοποιούν ρωσικές εταιρίες.