Νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε την Παρασκευή ο Σαρλ Μισέλ, όπως ενημερώνει ο ίδιος.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε: «Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Και πρόσθεσε ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται πρόσβαση σε διεθνή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών βασικών αναγκών και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε δική του ανάρτηση, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως οι επαφές με τον Σαρλ Μισέλ είχαν ως θέμα και τη συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ, κάτι που συζήτησε, νωρίτερα την Παρασκευή, και με την πρόεδρο της Κομισιόν.