Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος υποστήριξε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ότι 1.000 Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής.

Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε συγκεκριμένα ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας» που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

Επισημαίνεται πως η φράση «ειδική επιχείρηση» είναι ο αποδεκτός από το Κρεμλίνο χαρακτηρισμός για τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το AFP, πάντως, οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές ενώ έχουν αμφισβητηθεί και από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει, εξάλλου, πως ο Καντίροφ – ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία – διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο προστατευόμενος του Βλαντίμιρ Πούτιν ηγέτης έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι», η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία, κατά τις ίδιες πηγές.

Εδώ και μερικές μέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.