Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διάδρομων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις. Βέβαια, σήμερα (15/3) θα συνεχιστούν οι επαφές όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και αμερικάνικα ΜΜΕ, η Ρωσία έχει ζητήσει βοήθεια από την Κίνα ακόμη και με τη σίτηση των στρατιωτών της, κάτι που διαψεύδουν οι άλλες δύο πλευρές.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Εκρήξεις στο Κίεβο και πυρά στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, οι μάχες μαίνονται με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους. Στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (15/3) καταγράφηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Επίσης και στο Χάρκοβο όπου έχουν δεχθεί επίθεση περί τα 600 κατοικημένα κτίρια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συνεχίστηκαν τα πυκνά πυρά από τους Ρώσους στρατιώτες, όπως φαίνεται σε βίντεο που διέρρευσε στα social media.