Ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ γεωπολιτικής και αναλυτής ειδικών θεμάτων αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία θα πρέπει να διαλέξει αν θα είναι με τη Μόσχα ή με την Ουάσινγκτον. Όταν θα αποφασίσει η Δύση να πιέσει την Τουρκία – και προσέξτε Ζελένσκι την προηγούμενη εβδομάδα και της κυρίας Ζελένσκα ότι η Τουρκία τους βοηθάει πάρα πολύ, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δεν το είπε μόνος του ο Ζελένσκι, το είπε κατευθυνόμενος από τους δυτικούς για να καταδείξουν στη Ρωσία ότι η Τουρκία είναι εχθρική προς τη Ρωσία. Άρα θα την πιέσουν», τόνισε σε δηλώσεις του στον Alpha.

«Όταν θα τεθεί το ζήτημα να περάσει δυτικός στόλος από τη Μαύρη Θάλασσα… Η Ρωσία ελπίζει, κάνοντας τον χαζό, ότι η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα στενά. Μόλις όμως η Τουρκία ανοίξει τα στενά θα δείτε τι θα γίνει

Το ζήτημα είναι αν θα αφήσουν οι Τούρκοι τους δυτικούς να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα. Σαυτό είναι το κρίσιμο σημείο.

Υπάρχει και άλλο ένα: οι αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας κοιτάνε προς βορρά κατά βάση γιατίοι όταν φτιάχτηκαν ήταν για να αντιμετωπίσουν τη Σοβιετική Ένωση. Άρα οι Αμερικανοί και οι δυτικοί μπορεί να ζητήσουν από τους τούρκους να εγκατασταθούν αεροσκάφη σε τουρκικές βάσεις λόγω εγγύτητας.

Τώρα κάνει πιρουέτες ο κύριος Ερντογάν. Αν γίνει αυτό θα χορέψει τον χορό του Ζαλόγγου», είπε, μεταξύ άλλων.