Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (11/3), ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Στα θύματα του πολέμου συγκαταλέγονται 41 παιδιά.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της σύρραξης εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εχθροπραξίες.

Σημειώνεται πως κατά την ίδια αναφορά, οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών.

Οι τραυματίες μεταξύ των αμάχων πλησιάζουν τους 1.000.

Μαριούπολη

Προσφυγική κρίση

Αξίζει να επισημανθεί πως οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από τις υπηρεσίες της UNHCR σήμερα το απόγευμα, οι εκτοπισμένοι πολίτες υπολογίζονται σε 2.504.893. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς βρίσκονται στην Πολωνία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία επιμένει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστοποίηση» της χώρας, μαίνεται για 16η ημέρα σήμερα.