Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο. Κοντά στο κέντρο της πόλης ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις, πριν από λίγο ενώ στη συνέχεια υπήρξε και καταιγισμός πυρών. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση καθώς ήχησαν οι σειρήνες προκειμένου οι κάτοικοι να πάνε στα καταφύγια. Αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη πως τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις όπως το Μικολάγεφ και οι σειρήνες ακούστηκαν και στην κοντινή Οδησσό, όπου προετοιμάζονται για ρωσική επίθεση. Επιπλέον, λόγω των ρωσικών επιθέσεων διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν επίθεση από χάκερ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μαζί μ’ αυτή της Ουκρανίας, ερευνούν μια κυβερνοεπίθεση από άγνωστους χάκερ που διέκοψαν την ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα, η οποία συνέπεσε με τη ρωσική εισβολή.

Αναλυτές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της γαλλικής κυβερνητικής οργάνωσης κυβερνοασφάλειας ANSSI και της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αξιολογούν εάν η δολιοφθορά της υπηρεσίας ενός δορυφορικού παρόχου διαδικτύου ήταν έργο υποστηριζόμενων από το ρωσικό κράτος χάκερ που προετοιμάζουν το πεδίο της μάχης προσπαθώντας να διακόψουν τις επικοινωνίες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι – Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή (11/3) ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις, ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ στηλίτευσε την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ. Μάλιστα, χαρακτήρισε πως πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».

«Η απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης είναι ένα έγκλημα πολέμου, ένα έγκλημα κατά της Δημοκρατίας. Σας διαβεβαιώνω πως οι άνθρωποι σε όλες τις δημοκρατικές χώρες θα μάθουν γι’ αυτό και οι πράξεις των Ρώσων εισβολέων θα εξισωθούν με εκείνες των τρομοκρατών του ISIS», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε, ενώ επαίνεσε τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους. «Έχουμε καταφέρει να μην επιτρέψουμε την κατάληψη της χώρας σε τέσσερις ημέρες. Αυτό πρέπει να πει κάτι στους εισβολείς», τόνισε.

Today, everyone is gaining glory for Ukraine. In his or her place. Shows the world who Ukrainians are and what strength we have. Hold our ground! Hold on! We will win!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 11, 2022

Μαριούπολη: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν ξανά την απομάκρυνση των αμάχων, λέει το Κίεβο

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε απόψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης σε άλλες περιοχές στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του – επίσης υπό πολιορκία – Κιέβου, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.

Βομβαρδισμοί στο Μικολάγιεφ

Η Ρωσία εντείνει την πίεση στο πόλεμο με την Ουκρανία και μετά τις επιτυχίες που σημείωσε στα περίχωρα του Κιέβου, εξαπέλυσε ένα νέο γύρο βομβαρδισμών στο Μικολάγιεφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της περιοχής κατοικίες έχουν πιάσει φωτιά, καθώς και ένα σουπερμάρκετ. «Αυτό που λένε οι Ρώσοι στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ» σχολίασε δηκτικά. Παράλληλα, τα social media έχουν «πλημμυρίσει» με βίντεο, που φέρονται να δείχνουν τα χτυπήματα που σημειώθηκαν.

Σειρήνες στην Οδησσό

Για δεύτερη φορά σήμερα ηχούν οι σειρήνες στην Οδησσό, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 16η ημέρα, με την κατάσταση στη Μαριούπολη να είναι κρίσιμη και τον κλοιό να σφίγγει γύρω από το Κίεβο. Για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση που μετέδωσε η ουκρανική πλευρά ότι θα γινόταν επίθεση από την πλευρά της Λευκορωσίας απόψε στις 21:00.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Οδησσό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της πόλης θεωρεί πιθανό ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει να την περικυκλώσει από τρεις πλευρές, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις είτε χερσαίες είτε από αέρος είτε από τη θάλασσα. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ εδώ και μέρες υπάρχουν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ χθες προσπάθησαν να κάνουν και την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή. Μια ενδεχόμενη επίθεση από τη θάλασσα, θα σήμαινε και αποκλεισμό της Ουκρανίας στη μοναδική διέξοδο που έχει προς τη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι σειρήνες ήχησαν και στο Κίεβο, ενώ όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Open, οι ουκρανικές αρχές καλούν τους κατοίκους με μήνυμα να συγκεντρώσουν πόσιμο νερό, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή.

Μπάιντεν: Αν πολεμήσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία, θα σήμαινε έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου

Μια σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας θα σήμαινε την έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου τόνισε σε νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας παράλληλα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους. Δεν θα πολεμήσουμε στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας ως ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα σήμαινε έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ίδια στιγμή η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον κλοιό να σφίγγει καθημερινά γύρω από το Κίεβο.

Μπάιντεν Πούτιν

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Όσο για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Μπάιντεν είπε πως «θα κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία».

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν είναι:

  • Φεύγει η Ρωσία από το καθεστώς ευνοούμενης χώρας στο εμπόριο, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα.
  • Σταματούν οι εισαγωγές διαμαντιών, θαλασσινών και βότκας από τη Ρωσία.
  • Οι Ρώσοι ολιγάρχες θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά, τους στερούμε τα σούπερ γιοτ και τις βίλες τους, ακόμα και τα ταξίδια.

«Θα πιέσουμε ακόμα πιο έντονα τον Πούτιν. Συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε η Ρωσία να καταλάβει ότι θα πληρώσει το τίμημα των πράξεων της. Η ρωσική οικονομία καταρρέει από τις κυρώσεις, με τα ομόλογά της να έχουν χαρακτηριστεί ως σκουπίδια» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ακινητοποιημένοι οι Ρώσοι»

Η προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο, με τη σειρά του, επικαλείται τα πρακτορεία Reuters και Ukrinfrom.

«Ο εχθρός μας έχει ακινητοποιηθεί πρακτικά σε κάθε κατεύθυνση από αεροπορικές επιδρομές, πυρά ρουκετών και χερσαίες επιθέσεις», δήλωσε κατά την διάρκεια σχετικής ενημέρωσης ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι «ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε αντεπιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο και Χάρκοβο (Χάρκιβ)».

Προς τα πού κινείται η ρωσική φάλαγγα

Σύμφωνα με το bbc.com, νωρίτερα ρωσική φάλαγγα που αποτελεί ένα μικρό μέρος από το κονβόι που έχει σταθμεύσει έξω από την ρωσική πρωτεύουσα, κατέλαβε το χωριό Ozera, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά. Από εκεί, έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις στα περίχωρα, ειδικά προς τα δυτικά με τους Ρώσους να έχουν καταλάβει αρκετά εδάφη. Παράλληλα, ρωσικός στρατός καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά του Κιέβου, με στόχο να δημιουργήσει έναν άμεσο διάδρομο επικοινωνίας με τα ρωσικά σύνορα.

Το χωριό Ozera, όπου βρίσκεται ρωσικός στρατός

Επιπλέον, το bbc.com επικαλείται τον Δρ Jack Watling, του Royal United Services Institute, ο οποίος αναφέρει πως «η κίνηση γύρω από το Κίεβο υποδηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για μια πολιορκία του Κιέβου αντί για μια πλήρη επίθεση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitali Klitschko, ο μισός πληθυσμός της πόλης των περίπου τριών εκατομμυρίων έχει ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. «Το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο. Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου έχει οχυρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, συνδράμουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην άμυνα της πόλης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να πολεμήσουν στη πρώτη γραμμή, ενώ βοηθούν στη κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. Με κόκκινες διακεκομμένες γραμμές, τα εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα ο ρωσικός
στρατός