Το πορτοκάλι έχει τη φήμη ενός φρούτου πλούσιου σε βιταμίνη C. Και δικαιολογημένα. Ένα πορτοκάλι προσφέρει περίπου 83 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 92% των ημερήσιων αναγκών. Υπάρχουν όμως φρούτα και λαχανικά που περιέχουν ίδια ή μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα.
Στη λίστα που ακολουθεί,, από το Very Well Health, παρουσιάζονται δέκα τρόφιμα γεμάτα με βιταμίνη C, που μπορούν να ενισχύσουν άμεσα και εύκολα την πρόσληψη μέσα στην ημέρα σας.
1. Κόκκινες πιπεριές
Μια κούπα κόκκινης πιπεριάς δίνει 128 mg βιταμίνης C, που αντιστοιχεί στο 142% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, B6, E και K. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και έχει χαμηλές θερμίδες.
2. Γκουάβα
Η γκουάβα περιέχει περίπου 125 mg βιταμίνης C, δηλαδή το 138% της ημερήσιας πρόσληψης. Στην Ελλάδα μπορείτε να τη βρείτε πιο εύκολα σε μορφή χυμού ή ωσμωτική (αποξηραμένη). Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση φλεγμονών, υψηλής πίεσης και διαβήτη. Το λυκοπένιο είναι καροτενοειδές που δίνει το κόκκινο και ροζ χρώμα σε πολλά φρούτα.
3. Μάνγκο
Ένα μάνγκο προσφέρει 122 mg βιταμίνης C, περίπου το 135% της ημερήσιας πρόσληψης. Περιέχει επίσης βιταμίνες A και B6, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Το μάνγκο είναι πηγή βήτα καροτίνης, απαραίτητης για την υγεία των ματιών. Τα κίτρινα μάνγκο έχουν περισσότερα καροτενοειδή, ενώ τα πιο κόκκινα προσφέρουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
4. Φράουλες
Μια κούπα φράουλες δίνει περίπου 119 mg βιταμίνης C και ξεπερνά τις ημερήσιες ανάγκες. Είναι επίσης γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και υπάρχουν σε όλα τα είδη μούρων.
5. Τσίλι πιπεριές
Οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές τσίλι είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C. Μια κούπα πράσινες τσίλι προσφέρει 109 mg, δηλαδή το 121% της ημερήσιας πρόσληψης. Μια κούπα κόκκινες τσίλι δίνει 65 mg, δηλαδή το 72%. Επιπλέον περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες A, B και E.
6. Παπάγια
Μια κούπα παπάγια περιέχει 88 mg βιταμίνης C ή το 98% της ημερήσιας πρόσληψης. Είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και επουλωτικές της ιδιότητες. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνες A, B, E και K.
7. Μπρόκολο
Μια κούπα ψιλοκομμένο μπρόκολο δίνει 81,2 mg βιταμίνης C και καλύπτει το 90% της ημερήσιας πρόσληψης. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.
8. Ανανάς
Μια κούπα ανανά προσφέρει 78,9 mg βιταμίνης C ή το 87% της ημερήσιας πρόσληψης. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα που προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Περιέχει επίσης βρωμελίνη, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης.
9. Ακτινίδιο
Μια κούπα ακτινίδιο περιέχει 74,7 mg βιταμίνης C ή το 83% της ημερήσιας πρόσληψης. Έχει βρεθεί ότι προσφέρει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση.
10. Λαχανάκια Βρυξελλών
Μισή κούπα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρει 48 mg βιταμίνης C και καλύπτει πάνω από το μισό της ημερήσιας πρόσληψης. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη K που βοηθά στην υγεία των οστών και στην πήξη του αίματος. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες στηρίζει την πέψη και την υγεία του εντέρου.