Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία πως «δαγκώνουν» την οικονομία της. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό κύμα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ήδη ξεπεράσαμε το 1 εκατ πρόσφυγες που μπαίνουν στην ΕΕ και αν δεν σταθεροποιηθεί σύντομα η κατάσταση, πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατ. εκτοπισμένους», τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε πως αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Σχοινάς επίσης υπογράμμισε το ρόλο που παίζουν οι τοπικές κοινωνίες στα σύνορα με την Ουκρανία όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων και τη βοήθεια που παρέχουν.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τα 27 κράτη – μέλη της. Πέραν της Ευρώπης, τόνισε ενωμένος είναι όλος ο δυτικός κόσμος κι αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ρωσία. Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των Ουκρανών πολιτών.

Αναφορικά με την πιθανότητα για επιβολή νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Ρωσία, υποστήριξε πως όποια απόφαση θα εξεταστεί διεξοδικά και θα πρέπει να παρθεί στο σωστό χρόνο.