Το BBC ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους δημοσιογράφους του από τη Ρωσία και ότι ανέστειλε προσωρινά τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας που υιοθέτησαν οι ρωσικές αρχές.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται διεθνή ΜΜΕ ο ίδιος πρόσθεσε καταληκτικά: «Θα ήθελα να επαινέσω όλους αυτούς, για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό τους».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η άνω βουλή του κοινοβουλίου της χώρας ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 15 έτη σε άτομα που σκόπιμα διαδίδουν «ψευδείς» πληροφορίες αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Εξάλλου, ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) ήδη «περιόρισε» τη μετάδοση της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC – όπως και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle κ.α. – έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας, με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών πληροφοριών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει «βαφτιστεί» ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από τη Μόσχα.