Ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως προκλήθηκε φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έπειτα από επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Ανέφερε, δε, πως η «κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή της στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο στις ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο εργοστάσιο», υποστήριξε. Οι εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια είναι οι μεγαλύτερες τους είδους τους στην Ευρώπη. Μπορεί ο ουκρανικός οργανισμός υπεύθυνος για την ατομική ενέργεια να ανέφερε πως δεν υπάρχει μεταβολή στα επίπεδα της ραδιενέργειας, αλλά οι αρχές αναφέρουν πως δεν επιτρέπεται στους πυροσβέστες να πλησιάσουν εύκολα καθώς πέφτουν πυρά και δεν υπάρχει ασφάλεια.

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον», συνέχισε, «ανέφερε πως οι απερίσκεπτες πράξεις του προέδρου Πούτιν μπορούν να θέσουν σε άμεση απειλή την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως η κατάσταση δεν θα γίνει χειρότερη».

Η εκπρόσωπος τόνισε πως η Ντάουνινγκ Στριτ θα ζητήσει να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στις επόμενες ώρες καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απευθύνει το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου «απευθείας με τη Μόσχα».

Ο Ζελένσκι, νωρίτερα κατηγόρησε τη Ρωσία πως θέλει ένα νέο Τσερνόμπιλ, ενώ εκτός από τον Μπόρις Τζόνσον μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.