Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στα social media. Επίσης έκανε λόγο πως έχουν χάσει τη ζωή τους 9.000 Ρώσοι στρατιώτες στην πρώτη εβδομάδα των επιθέσεων.

Кожен окупант повинен знати: вони отримають від українців люту відсіч. Таку, що назавжди запам'ятають, що ми свого не віддамо!

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, March 2, 2022

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως των 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μάλιστα, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκανε γνωστό την περασμένη Δευτέρα (28/2) πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει ήδη από την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.