Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ, που βρίσκεται στα δυτικά, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία. Συμπλήρωσε ότι οι Ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι πλέον κλειστή και το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Πλέον, θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

Ο Καναδάς κλείνει τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικών συμφερόντων

Στο μεταξύ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας συνεχίζονται. Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέπει την είσοδο στα λιμάνια του στα ρωσικά πλοία και στα πλοία ρωσικών συμφερόντων. Είναι μια κίνηση που προηγουμένως έκανε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης» υποστήριξε πως κλείνει ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ για τα ρωσικά πολιτικά και φορτηγά αεροσκάφη.