Η Ουκρανία παρέλαβε πριν από μερικές ώρες τις συσκευές Starlink που της εταιρίας SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο ακόμη και εν μέσω των επιθέσεων της Ρωσίας.

Ο αναπληρωματής πρωθυπουργός Μιχαΐλο Φεντόροφ αποκάλυψε την παραλαβή των συσκευών και μέσω Twitter ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ. Η Ουκρανία είχε ζητήσει τη βοήθειά του πριν από λίγες ημέρες κι εκείνος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

Ήδη μέσω των social media κάτοικοι του Κιέβου αναφέρουν πως έχουν δει να μην υπάρχουν προβλήματα στη συνδεσιμότητα όπως είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτή δεν είναι η μόνη συμβολή των εταιριών τεχνολογίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του facebook, ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία είχε δεχθεί αιτήματα από αρκετές κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες της. Τον περιορισμό των δύο μέσων ενημέρωσης είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Παράλληλα, δε, πολλές πλατφόρμες social media έχουν περιορίσει την προβολή των ρωσικών media.