Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών.

«Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Επιμελητειακά λάθη και η ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών εξακολουθούν να δυσκολεύουν τη ρωσική προέλαση», εκτίμησε.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το Τσερνίχιβ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία, και τη Χαρκίβ, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Μπλίνκεν: Οι ιαπωνικές κυρώσεις θα βοηθήσουν ώστε να προκληθεί μεγάλο κόστος στη Μόσχα

Άντονι Μπλίνκεν

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Ιαπωνίας κατά της Ρωσίας, μαζί με τις κυρώσεις άλλων συμμάχων και συνεργατών των ΗΠΑ θα βοηθήσουν, ώστε να προκληθεί μεγάλο κόστος στη Μόσχα και να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεών της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι δεν ήμασταν ποτέ περισσότερο δεσμευμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και όλων των κρατών», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο δήλωση του Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αλλά και άλλους υπουργούς των κρατών μελών της ομάδας G7.

UPS και FedEx σταματούν τις υπηρεσίες διανομής σε Ρωσία και Ουκρανία

Οι εταιρίες διαχείρισης ταχυδρομείου United Parcel Service Inc (UPS) και FedEx Corp (FedEx), που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον αναφερόμενο τομέα, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Τόσο οι εισερχόμενες, όσο και οι εξερχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης ταχυδρομείου έχουν ανασταλεί στην Ουκρανία, όπως επίσης και οι διανομές σε προορισμούς στη Ρωσία, όπως ανέφεραν χθες, Κυριακή, σε ανακοινώσεις τους στο διαδίκτυο τόσο η UPS, όσο και η FedEx.

Τόσο η UPS που έχει την έδρα της στην Ατλάντα, όσο και η FedEx που έχει την έδρα της στο Μέμφις, είχαν ανακοινώσει στις 24 Φεβρουαρίου, ότι προχωρούν σε αναστολή των υπηρεσιών τους στην Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο εταιρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις γενικές επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Καμία από τις δύο εταιρίες δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού, όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρία διαχείρισης ταχυδρομείου Deutsche Post (DHL) ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τις ταχυδρομικές αποστολές προς και από την Ουκρανία, ενώ αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για τη λειτουργία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ανακοίνωση της DHL δεν αναφέρεται αν οι δραστηριότητές της στη Ρωσία έχουν τροποποιηθεί, ενώ η εταιρία δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις αναφορικά με σχετικές διευκρινίσεις.