Αρκετοί δορυφόροι θα μπορούσαν να είναι στόχοι του ρωσικού στρατού καθώς εισβάλλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης των ΗΠΑ (NRO), που διαχειρίζεται τον στόλο των κατασκοπευτικών δορυφόρων της χώρας.

«Νομίζω ότι βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ουκρανία. Και αυτό που θέλει να κάνει με την εισβολή της είναι να κερδίσει», δήλωσε την Τετάρτη (23 Φεβρουαρίου) ο διευθυντής του NRO, Κρίστοφερ Σκόλεζ, στη Διάσκεψη Διαστημικής Άμυνας και Πληροφοριών της Εθνικής Διαστημικής Ένωσης Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ όπως ανέφερε το SpaceNews.

Εισβολή στην Ουκρανία

«Έτσι νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι, στο βαθμό που μπορούν, και στο βαθμό που αισθάνονται ότι δεν θα οδηγήσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου τους, θα την επεκτείνουν στο διάστημα», πρόσθεσε ο Σκόλεζ. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία νωρίς την Πέμπτη τοπική ώρα, σύμφωνα με τους New York Times.

Αν και δεν έκανε συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ρωσία, ο Σκόλεζ σημείωσε ότι η Ρωσία ήδη κάνει παρεμβολές GPS, σύμφωνα με το SpaceNews. Προέτρεψε τους χειριστές εμπορικών και κυβερνητικών δορυφόρων να είναι προσεκτικοί.

Εισβολή στην Ουκρανία

«Ασφαλίστε τα συστήματά σας απέναντι σε χάκερ»

«Θα έλεγα σε όλους ότι το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα συστήματά σας είναι ασφαλή και ότι τα παρακολουθείτε πολύ στενά, γιατί γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι είναι αποτελεσματικοί στον κυβερνοχώρο. Οι χάκερ τους παίζουν βασικό ρόλο πλέον », είπε ο Σκόλεζ. «Και, πάλι, είναι δύσκολο να πούμε πόσο μακριά θα φτάσει η εμβέλειά τους για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλλά είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι παρά να εκπλαγείτε».

Εισβολή στην Ουκρανία

Για χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η Ρωσία και η Κίνα θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα GPS και τους δορυφόρους επικοινωνιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Εκτός από την αχρήστευση των GPS μέσω επιθέσεων ηλεκτρονικών παρεμβολών, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει στρατιωτικούς χρήστες GPS των ΗΠΑ με παραποιημένα δεδομένα PNT (στοιχεια εντοπισμού, πλοίων σκαφών κτλ μέσω συντεταγμένων και άλλων παραμέτρων), μια τεχνική γνωστή ως πλαστογράφηση. Μια διακοπή του GPS θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο σε όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αεροσκάφη, πλοία, πυρομαχικά, χερσαία οχήματα και επίγεια στρατεύματα. «Σε μια ενεργή στρατιωτική σύγκρουση, ακόμη και οι σύντομες εμπλοκές και η πλαστογράφηση του PNT μπορεί να κάνουν τη διαφορά, εάν συνυπάρχουν σωστά με άλλες επιχειρήσεις», ανέφερε μια έκθεση της RAND Corp.