Οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια πηγή προσέθεσε, σύμφωνα με το Reuters, πως η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν, στη Μόσχα.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε πως ο Αμερικανός πρέσβης αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε σήμερα την γραπτή απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αναφέρεται και στο κείμενο της απάντησης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το έγγραφο με την απάντηση που δημοσιεύθηκε αποτελείται από 11 σελίδες.

Πρεσβεία ΗΠΑ στη Ρωσία

Απελάθηκε ο αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία

Νωρίτερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από τη χώρα, εν μέσω της κρίσης Δύσης – Ανατολής με επίκεντρο την Ουκρανία, αν και δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασης του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας την οποία επικαλείται το Reuters.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. «Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», σημείωσε συγκεκριμένα η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Ακόμη, η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια», ξεκαθάρισε η αμερικανική πρεσβεία.