Με αφορμή τα 94 χρόνια από τη γέννηση του Δρ. Μιτσιάκι Τακαχάσι, του ιολόγου από την Ιαπωνία που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, η Google του αφιέρωσε το Doodle της και με την εικονογράφηση του επίσης Ιάπωνα καλλιτέχνη Τατσούρο Κιούτσι, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε περισσότερα για το έργο του Τακαχάσι που άλλαξε πολλές ζωές.

Ο Μιτσιάκι Τακαχάσι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από μελέτη για τους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, ο Δρ. Τακαχάσι δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την πείρα του και την ενέργειά του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Ο Δρ. Τακαχάσι επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε χρόνια ανάπτυξης, το εμβόλιο του ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Δρ. Τακαχάσι είχε, πλέον, αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο του Δρ. Τακαχάσι χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 1994, διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα – μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.