Η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό μεταναστών που θα πρέπει να υποδεχθεί, σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση περίπου 40.000 ανθρώπων που έφθασαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση.

Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ πρέπει να δεχθεί και άλλους 20.000 πρόσφυγες, που ζουν σήμερα σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να δεχθούν το 40% των μεταναστών, ενώ η Βουλγαρία ως το φτωχότερο κράτος – μέλος θα πρέπει να δεχθεί 572 μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία και στην Ελλάδα και άλλους 200 πρόσφυγες.

“Η Βουλγαρία θα επιμείνει η ποσόστωση για την κατανομή των προσφύγων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πολύ μικρότερη για χώρες, όπως η Βουλγαρία που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και είναι υπό την ισχυρή πίεση της μετανάστευσης” αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης

Το κύμα προσφύγων στη Βουλγαρία, κυρίως από τη Συρία και τη βόρεια Αφρική μέσω των συνόρων με την Τουρκία αυξήθηκε κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, δηλαδή 3.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία για τους πρόσφυγες.

Στην προσπάθειά της να περιορίσει την παράνομη διέλευση στην επικράτειά της, η Βουλγαρία κατασκεύασε φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.