Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη είναι έτοιμοι, εάν κριθεί αναγκαίο, να «ενισχύσουν τις κυρώσεις» οι οποίες επιβάλλονται σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ανάμιξής της στην κρίση στην Ουκρανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες θέλουν η Ρωσία και η Ουκρανία να τηρήσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την 12η Φεβρουαρίου στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και την ουκρανική κυβέρνηση.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, πράγμα το οποίο δεν επιθυμούμε, να ενισχύσουμε τις κυρώσεις εάν η κατάσταση το καταστήσει αναγκαίο, όμως πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η πολιτική διαδικασία του Μινσκ», τόνισε η Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου με την οποία έκλεισε η διήμερη σύνοδος της G7 στη Βαυαρία.

«Η άρση των κυρώσεων συνδέεται με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ», επέμεινε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών στη γραμμή επαφής. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την πλήρη τήρηση της εκεχειρίας και την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων που έχουμε απευθύνει σε όλα τα μέρη», αναφέρεται εξάλλου στο επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G7.

Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά—Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία—αποπειράθηκαν να επιδείξουν την ενότητά τους έναντι της Ρωσίας, η οποία έχει αποκλειστεί από τις συνόδους τους αφότου προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014. Η προσάρτηση αυτή οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Υπενθυμίζουμε ότι η διάρκεια των κυρώσεων (…) συνδέεται ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές θα μπορέσουν να αρθούν όταν η Ρωσία τιμήσει τις δεσμεύσεις της», σημειώνεται στην ανακοίνωση της G7.

Ακόμη, η G7 καλεί τη Μόσχα να «διακόψει κάθε υποστήριξη στις δυνάμεις των αυτονομιστών πέραν των συνόρων» καθώς και να «ασκήσει τη σημαντική επιρροή που διαθέτει στους αυτονομιστές προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις του Μινσκ».

Εξάλλου, η Μέρκελ σημείωσε ότι οι χώρες της G7 παραμένουν δεσμευμένες στον στόχο να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα κράτη μέλη της G7, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, έχουν επίσης δεσμευτεί να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πόρους.

Παράλληλα, η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε πως δεν εξεπλάγη από την παραίτηση των δύο διευθυνόντων συμβούλων της Deutsche Bank, όμως απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια για την απόφασή τους.

«Αυτή είναι μια απόφαση η οποία ελήφθη από μια εταιρεία. Δεν μου προκάλεσε έκπληξη», ανέφερε η Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείσα σχετικά.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω. Θέλω η Ντόιτσε Μπανκ να είναι επιτυχημένη και πρέπει να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις όπως κι όλες οι άλλες επιχειρήσεις της Γερμανίας», πρόσθεσε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην παραίτηση των Γιούργκεν Φίτσεν και Ανσού Τζάιν, των δύο κορυφαίων στελεχών της μεγάλης γερμανικής τράπεζας.