Εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια οι εργαζόμενες που παρέχουν ερωτικές υπηρεσίες προστατεύονται από ειδική μεταρρύθμιση που είχε στόχο την αποποινικοποίηση της πορνείας. Στόχος της νομοθεσίας της χώρας είναι να αποτρέπει τη σεξουαλική εκμετάλλευση, να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, να προωθεί την υγεία και την ασφάλειά τους και να απαγορεύει την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών από άτομα κάτω των 18 ετών.

Για τους παραπάνω λόγους, η Νέα Ζηλανδία θεωρείται η καλύτερη χώρα για να εργαστεί μία εκδιδόμενη γυναίκα, σύμφωνα με το ίδιο το σωματείο των ιερόδουλων της χώρας.

Οι δρακόντειοι νόμοι της χώρας για το επάγγελμα αυτό επιτρέπει στις ιερόδουλες να απολαμβάνουν τα προνόμια που σε άλλες δουλειές θεωρούνται αυτονόητα: να υπογράφουν συμβόλαια, να εισπράττουν κανονικό και τακτικό μισθό και να μπορούν να καταφεύγουν στην αστυνομία όταν χρειάζονται βοήθεια.

Η επικεφαλής του σωματείου Catherine Healey δήλωσε πως η Νέα Ζηλανδία είναι η καλύτερη χώρα για να παρέχει κανείς ερωτικές υπηρεσίες επειδή το νομοθετικό πλαίσιο θεωρείται το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο.

Έτσι οι εκδιδόμενες νιώθουν «απολύτως άνετα» να καταγγείλουν κάποιον πελάτη στην αστυνομία αν είναι επιθετικός, απειλητικός ή δεν πληρώνει τον… λογαριασμό του, κι έτσι, όπως τονίζει η Healey, υπάρχει διαρκής έλεγχος για ενδεχόμενη εκμετάλλευση.

«Είχαμε τρεις φόνους στο Κράιστσερτς πριν δέκα χρόνια και η αστυνομία είχε τονίζει πως η συνεργασία των γυναικών του επαγγέλματος ήταν ο μόνος λόγος που τα εγκλήματα αυτά διαλευκάνθηκαν», πρόσθεσε.