Ο βρετανός πρίγκιπας Κάρολος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Ιρλανδία με τον Τζέρι Άνταμς – η πρώτη φορά που ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του IRA (Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού) συναντάται με εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσε το κόμμα του Άνταμς, το Σιν Φέιν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γκάλγουεϊ της δυτικής Ιρλανδίας, μία ημέρα προτού ο Κάρολος επισκεφθεί τη γειτονική περιοχή όπου ο IRA δολοφόνησε τον θείο του Λόρδο Μαουντμπάτεν το 1979.

Ο Κάρολος υπήρξε ανέκαθεν μισητό πρόσωπο για τους ιρλανδούς εθνικιστές εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής του τάγματος των αλεξιπτωτιστών, που έχει συμμετάσχει σε αρκετές επιθέσεις εναντίον Ιρλανδών Καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η μητέρα του Καρόλου βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε το 2012 με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, τον πρώην διοικητή του IRA και ανώτερο στέλεχος του Σιν Φέιν, μία συνάντηση που θεωρήθηκε ορόσημο στη διαδικασία συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη έπειτα από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που υπογράφηκε στο Μπέλφαστ το 1998, με την οποία τερματίστηκαν τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα στους Προτεστάντες, που θέλουν να παραμείνουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, και τους Καθολικούς εθνικιστές, που τάσσονται υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ιρλανδία.