Στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα, ανατολικά της χερσονήσου, προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή (14/1) το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική ακτοφυλακή, που εκτίμησε πως το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε πιθανόν είναι «βαλλιστικός πύραυλος».

Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή τέτοιου όπλου από την 5η Ιανουαρίου.

Η δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, στην οποία, μάλιστα, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν ήταν παρών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Η πυραυλική δοκιμή είχε προκαλέσει την καταδίκη τόσο της Ουάσινγκτον όσο και του Τόκιο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε πως κατέγραψε την εκτόξευση στις 14:55 (σ.σ. τοπική ώρα· 07:55 Ελλάδας) από τη Βόρεια Κορέα κατά τα φαινόμενα ενός ή περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων».

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας των απαγορευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων.

Η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μοιάζουν αποφασισιμένες να «κλιμακώσουν εσκεμμένα» την κατάσταση. Εάν η Ουάσινγκτον «υιοθετήσει τέτοια συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο», διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA.