Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, ήταν παρών στην πραγματοποίηση της επιτυχημένης εκτόξευσης υπερηχητικού πυραύλου. Δεν είχε εμφανιστεί σε τέτοιες δραστηριότητες για περίπου ενάμιση χρόνο. Η πυραυλική δοκιμή προκάλεσε την καταδίκη τόσο της Ουάσινγκτον όσο και του Τόκιο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Ήταν η δεύτερη εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, στον απόηχο της δέσμευσης του Κιμ Γιόνγκ Ουν την Πρωτοχρονιά να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του με προηγμένη τεχνολογία, σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν «παγώσει».

«Η πυραυλική δοκιμή είχε στόχο την τελική επαλήθευση των τεχνικών προδιαγραφών του ανεπτυγμένου υπερηχητικού οπλικού συστήματος», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, συμπληρώνοντας ότι «η ανώτερη ικανότητα ελιγμών του υπερηχητικού όπλου επαληθεύτηκε με εντυπωσιακό τρόπο κατά το τελευταίο στάδιο των δοκιμών».

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν προέτρεψε τους στρατιωτικούς επιστήμονες να «επιταχύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό τους», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από τις αρχές του 2020 που ο Κιμ Γιόνγκ Ουν έδωσε το παρών σε μία πυραυλική δοκιμή. «Η παρουσία του καταδεικνύει την προσήλωσή του σε αυτό το πρόγραμμα», σχολίασε ο Άνκιτ Πάντα, αναλυτής του Carnegie Endowment for International Peace με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανέφερε την Τρίτη (11/1) πως ανέστειλε τη Δευτέρα (10/1) για μικρό χρονικό διάστημα τις απογειώσεις αεροσκαφών σε ορισμένα αεροδρόμια της δυτικής ακτής, την ώρα των αναφορών για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι σταμάτησαν οι λειτουργίες για λιγότερο από 15 λεπτά «εξαιτίας των αρχικών αναφορών για εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην εκτόξευση πυραύλου, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τους γείτονές της και τον κόσμο γενικότερα.