Έναν πύραυλο εκτόξευσης δορυφόρων χρησιμοποίησε το Ιράν προκειμένου να στείλει τρεις συσκευές έρευνας στο διάστημα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (30/12) εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να διευκρινίζει αν ο πύραυλος τέθηκε σε τροχιά.

Το Ιράν, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή, έχει αποτύχει αρκετές φορές στην εκτόξευση δορυφόρων τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνικών θεμάτων.

Ο εκπρόσωπος Αχμάντ Χοσεΐνί δήλωσε πως ο πύραυλος μεταφοράς δορυφόρων «Simorgh» εκτόξευσε τρεις ερευνητικές συσκευές σε ύψος 470 χλμ. «Οι ερευνητικοί στόχοι που είχαν τεθεί για αυτή την εκτόξευση επιτεύχθηκαν», δήλωσε ο Χοσεΐνί, σε σχόλια που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Αυτό έγινε ως προκαταρκτική εκτόξευση.. Θεού θέλοντος, θα έχουμε μια λειτουργική εκτόξευση σύντομα», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα αυτού που, όπως είπε, ήταν η πυροδότηση του πυραύλου εκτόξευσης.

Οι ΗΠΑ επικρίνουν τις προσπάθειες εκτόξευσης δορυφόρων από το Ιράν, υποστηρίζοντας πως η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για να τεθούν σε τροχιά δορυφόροι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη αρνείται πως αυτή η δραστηριότητα είναι ένα πρόσχημα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.