Ο Μπιλ Γκέις είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξος για το 2022. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft όμως έχει και κάποιες ανησυχίες καθώς πλησιάζουμε προς το νέο έτος.

Στην πρόσφατη ανάρτησή του στο μπλογκ του με τον τίτλο «Λόγοι αισιοδοξίας μετά από μια δύσκολη χρονιά», ο μεγιστάνας κάνει αρκετές αισιόδοξες προβλέψεις – από το πιθανό τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι και την άνοδο του metaverse.

Ένα όμως συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την πρόοδο, προβλέπει ο Μπιλ Γκέιτς: Η δυσπιστία του κόσμου προς τις κυβερνήσεις. «Είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία με ανησυχούν περισσότερο καθώς οδεύουμε προς το 2022», έγραψε, σύμφωνα με το CNBC.

Οι πολιτικοί θεσμοί, σύμφωνα με τον Γκέιτς, χρειάζεται να είναι σημαντικοί παίκτες σε αγώνες, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή η αποτροπή της επόμενης πανδημίας. Όμως λίγα μπορούν να κάνουν αν οι άνθρωποι απορρίπτουν εξ αρχής όσα λένε.

«Αν οι άνθρωποί σου δεν σε εμπιστεύονται, δεν πρόκειται να στηρίξουν μεγάλες νέες πρωτοβουλίες», έγραψε ο Μπιλ Γκέιτς. «Και όταν μια μεγάλη κρίση εμφανιστεί, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις οδηγίες που είναι αναγκαίες για να ξεπεραστεί η καταιγίδα».

Αυτή η δυσπιστία είναι ιδιαίτερα εμφανής αφότου χτύπησε η πανδημία: Η παραπληροφόρηση γύρω από τον κορονοϊό έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, θέτοντας εμπόδια στα προγράμματα εμβολιασμών και τελικά καθυστερώντας το τέλος της πανδημίας.

Έρευνα του Pew Research Center, όμως, έδειχνε ότι παρόμοιες τάσεις επικρατούσαν και πριν από τον κορονοϊό. Το 2019, 75% των Αμερικανών απαντούσαν ότι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους στην κυβέρνηση μειώνεται.

Το 64% έλεγε ότι μειώνεται και η εμπιστοσύνη που έχουν ο ένας για τον άλλο, επίσης.

Στο μπλογκ του, ο Μπιλ Γκέιτς σημειώνει πως οι πολιτικά υποκινούμενοι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης και τα social media έχουν παίξει τον ρόλο τους στη διεύρυνση του χάσματος και οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσουν τις online πλατφόρμες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση.