Τον επόμενο Μάιο, οι Christie’s θα δημοπρατήσουν τον εμβληματικό πίνακα του Πικάσο, «Οι κυρίες από το Αλγέρι», που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε το 1955.

Η εκτιμώμενη τιμή του πίνακα είναι 140 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει δηλαδή ότι αυτό είναι το σημείο εκκίνησης της τιμής.

Σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο ακριβότερος πίνακας στην ιστορία των δημοπρασιών ήταν του Φράνσις Μπέικον και πουλήθηκε για 142,2 εκατομμύρια δολάρια το 2013.

Κάθε έργο τέχνης έχει και μία εγγύηση, παρ’ ότι ο Οίκος δεν ανακοίνωσε αν χρηματοδότησε αυτή την εγγύηση όπως γίνεται όλο και συχνότερα στους οίκους δημοπρασιών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση του πίνακα του Πικάσο θα χρειαζόταν ένα hedge fund ή μία τράπεζα ή ένα δισεκατομμυριούχο για να πληρώσει αυτήν την εγγύηση.

Ο Πικάσο ήταν κομμάτι της θρυλικής συλλογής Victor και Sally Ganz που δημοπράτησε ο οίκος Christie’s το 1997 και αγοράστηκε από έναν έμπορο για 31,9 εκατομμύρια εκ μέρους του πελάτη του.

Έτσι ο πίνακας του Πικάσο με την υψηλότερη εκτίμηση τιμής στην ιστορία ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί από τον Οίκο και υπεύθυνος της πώλησης θα είναι ένας κορυφαίος ειδικός, ο Loïc Gouzer.

Ο ίδιος περιγράφει την τελευταία του επίσκεψη στο Μουσείο του Πικάσο ως μία κορυφαία εμπειρία.

Στην ίδια δημοπρασία θα διατεθούν προς πώληση και άλλοι πολλοί σημαντικοί πίνακες όπως ένας Μονέ του 1902 που αναμένεται να πιάσει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα πωληθούν και έργα των: Piet Mondrian, Egon Schiele, Magritte και Martin Kippenberger.

Πάντως, πολλοί στοιχηματίζουν ότι η τιμή που θα πιάσει ο Πικάσο θα είναι ρεκόρ.