Η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας ανέβαλε σήμερα, Παρασκευή, την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επίδειξης του «πάσου Covid» σε μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, αφότου χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να «κατεβάσουν» το πιστοποιητικό από έναν ιστότοπο της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να «πέσει» το σύστημα.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών υγειονομικών αρχών Χοσέπ Μαρία Αργιμόν διευκρίνισε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί ξανά από τη Δευτέρα, καθώς η μεγάλη επισκεψιμότητα στον ιστότοπο εμπόδισε πολλούς από το να εκδώσουν το πάσο τις τελευταίες ώρες.

Σημειώνεται πως περισσότερα από 700.000 πιστοποιητικά έχουν μεταφορτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος.

Με το ποσοστό εμβολιασμού για τον κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο να ανέρχεται σε σχεδόν 80%, η Ισπανία γλύτωσε σε μεγάλο βαθμό από το τελευταίο κύμα μολύνσεων που σαρώνει την Ευρώπη και έχει οδηγήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία να επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις κοινωνικές σχέσεις, μετέδωσε το Reuters.

Όμως, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ισπανικές περιφέρειες επιδίωξαν την έγκριση της δικαιοσύνης για να ζητούν την επίδειξη ενός αποδεικτικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ σε μια σειρά καταστάσεων, όπως η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα, οι επισκέψεις στα νοσοκομεία ή το δείπνο σε εστιατόρια.

Τι λένε οι πολίτες

Ο Χοσέ Σοριάνο, κάτοικος της Βαρκελώνης, νόμιζε πως είχε ήδη «κατεβάσει» το πιστοποιητικό στο κινητό του και εξοργίστηκε όταν κατάλαβε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αυτό.

«Προσπαθήσαμε να το πάρουμε μέσω του Meva Salut (της καταλανικής υγειονομικής εφαρμογής), όμως κατέρρευσε, δεν συνδέεται κανείς, πουθενά», σημείωσε.

Πέραν των τεχνικών προβλημάτων, ο Τόνι Λούκε, ένας σερβιτόρος στο καφέ Laie στη Βαρκελώνη, είπε στο Reuters ότι το νέο μέτρο έπιασε ορισμένους πελάτες στον ύπνο.

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν καταλάβει ότι αυτό συνέβαινε σήμερα», εξήγησε.