Ένταση έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό στις σχέσεις Γαλλίας και Βρετανίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα έκπληκτος για τις «μη σοβαρές» μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ερωτήθηκε για την επιστολή με την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός ζητεί από τη Γαλλία να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη, επιστολή που ο Τζόνσον ανάρτησε στο Twitter.

«Δεν επικοινωνούμε μεταξύ ηγετών για τέτοια θέματα με tweets και με επιστολές που δίνουμε στην δημοσιότητα, δεν είμαστε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ας σοβαρευτούμε….», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Ρώμη μετά την υπογραφή συνθήκης με την Ιταλία.

Λονδίνο καλεί Παρίσι να αναθεωρήσει

Νωρότερα, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε το Παρίσι να αναθεωρήσει την απόφαση με την οποία ανακάλεσε την πρόσκληση προς την βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να συμμετάσχει στην συνάντηση για την παράνομη μετανάστευση την Κυριακή στο Παρίσι.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό μόνη της. Ελπίζω ότι οι Γάλλοι θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο BBC και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης αποτελεί αντίδραση στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία επικρίνει τη διαχείριση από το Παρίσι της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων και ζητεί από τη Γαλλία να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ απέρριψε ως ανάρμοστη την επιστολή Τζόνσον.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι Βρετανοί να μας στείλουν αστυνομικούς για να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου από το γαλλικό έδαφος που τους αφορούν», είπε.

«Έχουμε βαρεθεί την διγλωσσία και την μόνιμη εξαγωγή των προβλημάτων» από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι να αναρωτιέσαι τώρα αν ο Μπόρις Τζόνσον μετανιώνει που έφυγε από την Ευρώπη, διότι μόλις υπάρχει ένα πρόβλημα, θεωρεί ότι πρέπει να το διαχειρισθεί η Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες που ονειρεύονται μία ζωή στη Βρετανία αποτελούν διαρκές θέμα έντασης ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Γαλλίας για να εμποδιστούν οι αναχωρήσεις από τις γαλλικές προς τις βρετανικές ακτές.

Σε μήνυμα προς την Πρίτι Πατέλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν δηλώνει ότι η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον είναι «απογοητευτική» και το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε την κάνει ακόμη «χειρότερη».

Κατά συνέπεια, ανακαλεί την συμμετοχή της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών στην διάσκεψη για την μετανάστευση στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με το θέμα από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.