Σε τροχιά lockdown μπαίνει, ένα μήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Ευρώπη καθώς ο κορονοϊός σαρώνει ανενόχλητος, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες και πιέζοντας τα συστήματα υγείας.

Ήδη, μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χτύπησε σήμερα καμπανάκι, καλώντας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα.

Ποια μέτρα προτείνει σε συνδυασμό με την τρίτη δόση

Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Delta στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία ενώ θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σκληρότερα μέτρα ανακοινώνουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες

Νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει η Γαλλία αύριο, Πέμπτη, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Αττάλ. Μετά την Αυστρία, που έχει ήδη επιβάλει καθολικό lockdown, την Ιταλία με τοπικά lockdown και την Γερμανία που αυστηροποίησε τα μέτρα για την πανδημία, φαίνεται πως ήρθε και η σειρά της Γαλλίας

Όπως εξήγησε ο Αττάλ, σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την καμπάνια του εμβολιασμού και αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς στη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σλοβακία: Lockdown για δύο εβδομάδες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή αριθμών – ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα τοπικά ΜΜΕ.


Ηκυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή αριθμών – ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα τοπικά ΜΜΕ.

Εδώ και πολλές ώρες, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν πως η κυβέρνηση εξέταζε εάν θα επιβάλει περιορισμούς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους Σλοβάκους, αφότου η γειτονική Αυστρία επέβαλε ανάλογα μέτρα αυτήν την εβδομάδα, και ότι θα έφτανε σε απόφαση σύντομα.

Επισημαίνεται πως στη Σλοβακία, που έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόνο το 45% του πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί, η άνοδος στα κρούσματα ασκεί ισχυρότατες πιέσεις στα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο», στους 3.200, και ότι πλησιάζει τα υψηλά επίπεδα των περίπου 3.800 που καταγράφηκαν στο τελευταίο κύμα της πανδημίας. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι.

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων και των θανάτων της τελευταίας εβδομάδας

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στη γηραιά ήπειρο, επισήμανε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν εδώ και καιρό, άλλωστε, ότι ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα «κλειδιά» για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, μεταδίδει το Reuters.