Η απειλή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μποϊκοτάρει διπλωματικά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου προκάλεσε σήμερα την απάντηση της Κίνας, η οποία την απέρριψε, λέγοντας ότι αρνείται «να αναμίξει την πολιτική με τον αθλητισμό». «Οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στερούνται αλήθειας και είναι παντελώς αβάσιμες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η συζήτηση αυτή οφείλεται στις ανησυχίες για τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, διευκρίνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Υπάρχουν τομείς που όντως έχουμε ανησυχίες: παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Ψάκι. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες».

«Σίγουρα υπάρχει μια σειρά παραγόντων καθώς εξετάζουμε ποια θα είναι η παρουσία μας», πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση.

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση εντός του Λευκού Οίκου για να κρατηθούν μακριά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τους Αγώνες.