Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι κάτι που εξετάζουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον εξετάζει μία τέτοια ενέργεια, κατά την έναρξη συνάντησής του με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε από την πλευρά της στην ημερήσια τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η συζήτηση αυτή οφείλεται στις ανησυχίες για τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Υπάρχουν τομείς που όντως έχουμε ανησυχίες: παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Ψάκι. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες».

«Σίγουρα υπάρχει μια σειρά παραγόντων καθώς εξετάζουμε ποια θα είναι η παρουσία μας», πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση.

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση εντός του Λευκού Οίκου για να κρατηθούν μακριά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τους Αγώνες.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να εστιάζει στη μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία, αφότου οι αρχές σήμερα απομάκρυναν από τους κύριους καταυλισμούς μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Πολωνία.

«Είναι εντελώς αδίστακτο το ότι ο Λουκασένκο και η Λευκορωσία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο τη μετανάστευση», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Νιγηρία.

Οι ΗΠΑ έχουν την ισχύ να επιβάλουν όσες επιπλέον κυρώσεις χρειαστεί, πρόσθεσε.