Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μάταια να ανοίξουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Παιδιά απέναντι σε πάνοπλους Πολωνούς αστυνομικούς, γονείς με μωρά στην αγκαλιά απέναντι σε αύρες της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, οι μετανάστες εγκατέλειψαν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό και μετακινήθηκαν στο συνοριακό φυλάκιο έπειτα από φήμες ότι εντός των επόμενων ωρών θα δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γερμανία.

Οι απόπειρες των παγιδευμένων στη Λευκορωσία να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Πολωνία και τελικά την δυτική Ευρώπη, συνεχίζονται μέρα και νύχτα.

Σύμφωνα με τις πολωνικές Αρχές, αυτή τη στιγμή στα σύνορα ζουν υπό άθλιες συνθήκες, περίπου 4.000 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες ακόμη καταφθάνουν κάθε μέρα.

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Ζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ για τα σύνορα

O Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε στήριξη από το ΝΑΤΟ και διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την κρίση στα σύνορα.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν κατά την άποψή της αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της συμμαχίας» δήλωσε ο στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.