Έχουν περάσει ελάχιστα δευτερόλεπτα από την μοιραία βολή από το όπλο που κρατούσε ο Άλεκ Μπάλντουιν και σκότωσε την διευθύντρια φωτογραφίας, Αλίνα Χάτσινς στο πλατό της ταινίας Rust. Ένα «μπαμ» ακούστηκε από τη μεριά που βρισκόταν ο πρωταγωνιστής και η Χάτσινς σωριάζεται στο έδαφος. Τότε γύρισε και είπε σε έναν χειριστή κάμερας: «Αυτό δεν ήταν καλό. Αυτό δεν ήταν καθόλου καλό». Ώρες αργότερα, διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Τα τελευταία λόγια της 42χρονης κινηματογραφίστριας, η οποία εργαζόταν ως διευθύντρια φωτογραφίας στην επερχόμενη ταινία Western του Μπάλντουιν, δημοσιεύθηκαν από τους Los Angeles Times με βάση συνεντεύξεις με 14 μέλη του συνεργείου.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς ο Μπάλντουιν προετοιμαζόταν για μια σκηνή ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα σε μια εκκλησία φροντίζοντας το συνεργείο της κάμερας να έχει τις σωστές γωνίες του για το τράβηγμα του περίστροφου FD Pietta.

«Λοιπόν, υποθέτω ότι θα το βγάλω, θα το τραβήξω και… “Μπαγκ!”», είπε καθώς έπιασε το όπλο από τη θήκη, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο ένα κανονικό βλήμα εκτοξεύθηκε από την κάννη του πυροβόλου όπλου. Μάλιστα ο ηθοποιός είχε πει ότι το όπλο ήταν «κρύο». Όρος που στα κινηματογραφικά λεξικά μεταφράζεται ως ένα όπλο που δεν είναι οπλισμένο με πραγματικά πυρά.

Ο πανικός μετά τον πυροβολισμό και η Χάτσινς που κατέρρευσε

Η Χάτσινς σκόνταψε προς τα πίσω και έπεσε στην αγκαλιά του επικεφαλής ηλεκτρολόγου στο σετ καθώς το αίμα χυνόταν από το στήθος της. Εν τω μεταξύ, ο σκηνοθέτης Τζόελ Σόουζα, ο οποίος χτυπήθηκε από τα ίδια σκάγια, έπεσε επίσης στο έδαφος. «Τι ήταν αυτό; Αυτό καίει!» φώναξε ο Σόουζα.

Ο Μπάλντουιν άφησε το όπλο κάτω σε ένα στασίδι και είπε επανειλημμένα: «Τι συνέβη;».

Επικράτησε πανικός στο σετ και τα μέλη του συνεργείου έσπευσαν στη χτυπημένη Χάτσινς. Ένας από αυτούς, ένας χειριστής μπουμ, την κοίταξε στα μάτια και είπε, «Ω, αυτό δεν ήταν καλό», ανέφεραν οι LA Times.

«Όχι, δεν ήταν καλό. Αυτό δεν ήταν καθόλου καλό», απάντησε εκείνη.

Εν τω μεταξύ, απογοητευμένα μέλη του cast ανέφεραν στους LA Times ότι η μείωση του κόστους είχε προτεραιότητα έναντι της ασφάλειας.

«Πάντα ένιωθα ότι ο προϋπολογισμός ήταν πιο σημαντικός από τα μέλη του συνεργείου», είπε στην εφημερίδα ο Λέιν Λούπερ, ο πρώτος βοηθός κάμεραμαν. «Τα πάντα αφορούσαν το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό».

Τα μέλη του συνδικάτου είχαν αποχωρήσει από την ταινία ώρες πριν ο Μπάλντουιν, επίσης παραγωγός της ταινίας, πυροβολήσει με το όπλο, καταγγέλλοντας την «κακή ασφάλεια των όπλων» ως έναν από τους λόγους για την κίνησή τους

Τα μέλη του συνεργείου είπαν στους Times ότι υπήρχαν τρεις ακούσιες πυροδοτήσεις όπλων στο σετ πριν από το μοιραίο περιστατικό.