Οι κύκνοι μπορεί σ’ όλο τον κόσμο να θεωρούνται μυστηριώδη και πανέμορφα πλάσματα και να προστατεύονται από τους κυνηγούς, αλλά όχι και στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «The Times», τα πανέμορφα πτηνά βρίσκονται πλέον στο… μενού.

Η αγγλική εφημερίδα επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και αναφέρει πως οι «νόστιμοι» μαύροι κύκνοι εκτρέφονται μαζικά σε μια νέα μονάδα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα πτηνοτροφεία της χώρας. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μάλιστα παρουσίασε ένα ρεπορτάζ παρουσιάζοντας τη διαδικασία στην Kwangpho Duck Farm. «Μπήκαν οι βάσεις ώστε να γίνει μια σημαντική συμβολή στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων με την εκτροφή του μαύρου κύκνου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το φυσικό περιβάλλον των μαύρων κύκνων θεωρείται η Δυτική Αυστραλία, αλλά πολλοί αποδήμησαν σε χώρες της Ασίας όπου ζουν σε μεγάλο αριθμό.

Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ουν προειδοποίησε πως θα υπήρχε έλλειψη φαγητού εξαιτίας της κακοκαιρίας. «Η κατάσταση με το φαγητό των ανθρώπων θα είναι δύσκολη αφού ο αγροτικός τομέας απέτυχε να παρουσιάσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα εξαιτίας του τυφώνα του περασμένου έτους», δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Παρατηρητές αναφέρουν πως πέραν της ιστορίας του μαύρου κύκνου, τα προβλήματα της Βόρειας Κορέας είναι χρόνια και αναμενόμενα. Η χώρα δυσκολεύεται να παράξει αρκετό φαγητό εξαιτίας της αναποτελεσματικής και υποβαθμισμένης γεωργίας. Η απόμονωσή της λόγω και του κορονοιού, αλλά και οι ποινές του ΟΗΕ καθιστούν πιο δύσκολη την εισαγωγή τροφής από την Κίνα.

Όπως καταγράφουν οι «The Times» εκατομμύρια πέθαναν στη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 από λιμό. Για όσο κράτησε «η κουραστική πορεία», όπως έχει μείνει η περίοδος στη χώρα, οι πολίτες της Βόρειας Κορέας έτρωγαν πιο παράξενα πράγματα από τους μαύρους κύκνους.