Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι πολλοί στο Κίεβο και εκτός Ουκρανίας θέλουν να αποτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία στην ανατολική χώρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ επίσης κάλεσε τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την εποπτεία της διαδικασίας της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τα βαρέα όπλα, αλλά το Κίεβο δηλώνει ότι οι δυνάμεις του δεν θα προβούν στην ενέργεια αυτή όσο διαρκούν οι μάχες.

«Πολλά εξαρτώνται πλέον από μια έντιμη, αντικειμενική, αμερόληπτη προσέγγιση των παρατηρητών που πρέπει να καταγράψουν τι συμβαίνει επί του πεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να αντισταθούμε στις απόπειρες να παρουσιαστούν οι συμφωνίες του Μινσκ ως ήδη αποτυχημένες», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνομιλίες με τον Ζεράρ Λαρσέρ, πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έξω από την Ουκρανία και στο Κίεβο που θέλουν τον εκτροχιασμό» της κατάστασης, δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Interfax.

Παράλληλα σήμερα, στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Μόσχα πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτεθούν στο λιμάνι της Μαριούπολης που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. “Το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως γύρω από τη Μαριούπολη. Είπαμε σαφώς στους Ρώσους ότι εάν υπάρξει αυτονομιστική επίθεση προς την Μαριούπολη, τα πράγματα θ΄αλλάξουν δραματικά, και ως προς το θέμα των κυρώσεων”, τόνισε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα των κυρώσεων μπορεί να εξεταστεί ξανά», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φιλοξένησε χθες σύνοδο με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας. Στη σύνοδο αυτή οι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τις εκκλήσεις για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι η Μαριούπολη, με τους 500.000 κατοίκους της, μπορεί να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ανταρτών, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα άνοιγε έναν διάδρομο προς το νότο, συμπεριλαμβανομένης της ήδη προσαρτημένης στη Ρωσική Ομοσπονδία χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο διοικητής των ανταρτών Εντβαρντ Μπασούριν δήλωσε χθες ότι στόχος των ανταρτών παραμένει η ανάκτηση του ελέγχου όλου του εδάφους των δύο αυτονομιστικών επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, τονίζοντας ότι οι αυτονομιστές θα το επιδιώξουν αυτό μέσω “διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά”. Ο Μπασούριν διέψευσε ισχυρισμούς του Κιέβου ότι σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις σε χωριά κοντά στη Μαριούπολη λέγοντας ότι υπήρξαν προκλήσεις από την ουκρανική πλευρά αλλά δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.