Mawozo, στην τοπική γλώσσα σημαίνει «αρχάριος», αλλά η συμμορία «400 Mawozo» που σπέρνει τον τρόμο στην Αϊτή, αποτελείται από μέλη με εμπειρία στις εγκληματικές πράξεις. Βιάζουν, κακομεταχειρίζονται τους ομήρους τους και δολοφονούν, προκειμένου να επιβάλλουν το νόμο τους.

«Πλέον, δεν έχει σημασία η οικονομική σου δυνατότητα. Όλοι μπορούμε να γίνουμε θύματά τους κάποια στιγμή και όλοι σκεφτόμαστε πως κάποια μέρα πιθανώς θα πρέπει να φύγουμε από τη χώρα», ανέφερε σε διεθνή ΜΜΕ ένας από τους διαδηλωτές στο Πορτ – ο – Πρενς την περασμένη Δευτέρα (18/10). Μπουχτισμένοι από την αυξανόμενη ισχύ των εγκληματικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρόνια αδυναμία του κράτους να περιορίσει τη δράση τους.

Μια μέρα πριν (17/10), η χώρα δέχθηκε επίθεση από μια από τις πιο δυνατές συμμορίες. Όταν ο Πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ήθελε να τιμήσει τον «πατέρα της Αϊτής», Ζαν – Ζακ Ντεσαλίν, στην ιστορική «Κόκκινη Γέφυρα», μια ομάδα οπλισμένων ανδρών της συμμορίας «G-9» πυροβόλησε στον αέρα, αλλά και στη μεριά των πολιτικών, όπου βρισκόταν και ο Διευθυντής της Αστυνομίας, Λίον Τσαρλς. Ο Ανρί αναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», και να μεταφέρει την τελετή σε άλλη περιοχή.

Ήταν μια ακόμη απόδειξη πως η πλειονότητα των γειτονιών του Πορτ – ο – Πρενς ξεφεύγουν οποιουδήποτε ελέγχου. Καθώς, επίσης, πως στον Τζίμι Τσέριζιερ, γνωστό κι ως «Barbecue», ηγέτη της «G-9», αλλά και στον Γουΐλσον Τζόζεφ, αλλιώς «Lanmó San Jou», αρχηγό της «400 Mawozo», τους αρέσει να δείχνουν την ισχύ τους.

Το κέντρο των… επιχειρήσεων της «400 Mawozo» είναι η περιοχή Croix de Bouquetes, στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας, στο δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Σ’ αυτή τη ζώνη απήγαγαν τις επτά γυναίκες, πέντε παιδιά και ισάριθμους ενήλικες άνδρες της οργάνωσης Christian Aid Ministries, με έδρα το Οχάιο των Η.Π.Α. Τώρα, η συμμορία ζητάει 17 εκατομμύρια δολάρια για να απελευθερώσει τους Αμερικανούς και Καναδούς ιεραπόστολους και σύμφωνα με «Wall Street Journal», οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πάρουν καιρό.

Υπεύθυνοι για το 80% των απαγωγών

Ο πανικός είναι τέτοιος που όσοι χρειάζεται να ταξιδέψουν προς τη Δομινικανή Δημοκρατία τρομοκρατούνται γιατί ξέρουν πως διατρέχουν κίνδυνο. Συνήθως σταματούν τα οχήματα – κάθε τύπου – και απαγάγουν τους επιβάτες. Στην Αϊτή τους θεωρούν υπεύθυνους για το 80% των περισσότερων από 600 απαγωγών στους πρώτους εννιά μήνες του 2021. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων τους είναι και οδηγοί από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Επίσης, παίρνουν χρήματα με εκβιασμούς. Απειλούν επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και οποιονδήποτε έχει μια πηγή εισοδήματος, με αντάλλαγμα να μην τους κάνουν κακό. Πρόσφατα, ανέφερε η «El Mundo», δολοφόνησαν έναν παραγωγό μάνγκο επειδή δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς τους. Πολλές οικογένειες προσπαθούν να φύγουν από τις γειτονιές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κακοποιών, οι οποίοι στις απαγωγές τους κρατούν ως και 40 ομήρους μαζί και δεν διστάζουν να τους σκοτώσουν όταν οι οικογένειές τους δεν πληρώνουν τα λύτρα.