Ανησυχία προκαλεί ένα κύμα στοχευμένων δολοφονιών στο Κασμίρ. Μάλιστα, οι ινδικές αρχές μετέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες σε ασφαλέστερα μέρη, ενώ εκατοντάδες εγκατέλειψαν την περιοχή αυτή.

Μαχητές έχουν σκοτώσει 11 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5 οικονομικούς μετανάστες, στο Κασμίρ από τις αρχές του Οκτωβρίου παρά την εκτεταμένη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας στην έντονα στρατιωτικοποιημένη αυτή περιοχή.

Αν και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο του πρόσφατου αυτού κύματος επιθέσεων, το Κασμίρ είναι ο τόπος ένοπλης εξέγερσης κατά του Νέου Δελχί για δεκαετίες. Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή του Κασμίρ, αλλά και οι δύο κυβερνούν τμήμα της.

«Μετακινήσαμε χιλιάδες εργαζόμενους σε ασφαλείς περιοχές και διευκολύνουμε την επιστροφή τους στα σπίτια τους», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς δεν του έχει επιτραπεί να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Στρατιώτες στο Κασμίρ

Σε άλλες περιοχές, οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν τις περιπολίες τους για την πρόληψη οποιασδήποτε δράσης μαχητών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Σριναγκάρ αρνήθηκε να σχολιάσει τη μεταφορά οικονομικών μεταναστών.

Μπήκαν σε νοικιασμένο δωμάτιο και άνοιξαν πυρ κατά οικονομικών μεταναστών

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για τις δολοφονίες στο Κασμίρ

Η απόφαση για την μετακίνησή τους ήρθε έπειτα από επίθεση σε οικονομικούς μετανάστες από την Μπιχάρ χθες, Κυριακή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μαχητές εισέβαλαν σε νοικιασμένο δωμάτιο στην περιοχή Κούλγκαμ του Κασμίρ και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, αφήνοντας δύο νεκρούς και έναν τραυματία.

Το Κασμίρ έχει αντιμετωπίσει διάφορα ξεσπάσματα βίας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το πρόσφατο κύμα επιθέσεων δείχνει να έχει στόχο αυτούς που δεν είναι ντόπιοι, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών μεταναστών και μελών της μειονότητας ινδουϊστών και κοινότητες Σιχ στην κοιλάδα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται στο Κασμίρ αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του εργατικού δυναμικού της περιοχής στον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα.

Οι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους

Κασμίρ

Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ότι φοβούνται τώρα για τις ζωές τους.

«Έχουμε δει χειρότερες εποχές, αλλά δεν ήμασταν ποτέ στόχος. Αυτήν τη φορά φοβόμαστε», δήλωσε ο 32χρονος Μοχάμεντ Σαλάμ, ο οποίος προέρχεται από το βόρειο κρατίδιο Μπιχάρ της Ινδίας και εργάζεται στο Κασμίρ τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Σαλάμ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η αστυνομία τον πήρε μαζί με άλλους από ένα νοικιασμένο κατάλυμα την Κυριακή το βράδυ και τους μετέφερε σε προστατευμένη περιοχή.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ άπραγοι», είπε. «Θα γυρίσουμε πίσω», πρόσθεσε.