Ένας «στενός φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’» (όπως τον χαρακτηρίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ) βρίσκεται εκτεθειμένος μπροστά σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το οποίο, άθελά του, προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Μπάκιγχαμ.

Η 95χρονη μονάρχης βρίσκεται στριμωγμένη «στα σκοινιά» καθώς εις εκ των προσωπικών της φίλων (και σεΐχης του Ντουμπάι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό) αποδείχτηκε ότι είχε δώσει εντολή σε συνεργάτες του να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα τόσο της πρώην συζύγου του, όσο και της Βρετανίδας δικηγόρου της, βαρώνης Φιόνα Σάκλετον.

Ο λόγος για τον κυβερνήτη του Ντουμπάι και αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ο οποίος, όπως αποφάνθηκε προ ημερών με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας, διέταξε το χακάρισμα των τηλεφώνων της πρώην συζύγου του, της 47χρονης πριγκίπισσας Χάγια, και των δικηγόρων της στο πλαίσιο μιας «διαρκούς εκστρατείας εκφοβισμού και απειλών» κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης μεταξύ τους για την επιμέλεια των παιδιών τους αφότου εκείνη έφυγε στη Βρετανία μαζί με δύο από αυτά, την 13χρονη Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγεντ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του δικαστηρίου, ο σεΐχης χρησιμοποίησε το εξελιγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO και που μπορεί να υποκλέψει δεδομένα και συνομιλίες από κινητά, ενώ έχει μέχρι και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα μικρόφωνά τους ώστε αυτά με την σειρά τους να καταγράψουν τις συζητήσεις που γίνονται διά ζώσης.

Στην περίπτωση της πριγκίπισσας Χάγια, αποδείχτηκε ότι καταγράφηκαν συνολικά 24 ώρες συνδιαλέξεων, ενώ εκλάπησαν από το κινητό της και πάνω από 500 φωτογραφίες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο γύρω από την υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι η Χάγια ειδοποιήθηκε για τα περί χάκινγκ μέσω της δικηγόρου της στην οποία είχε αποκαλύψει τα πάντα η σύζυγος του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Η Σερί Μπλερ είναι νομική σύμβουλος NSO και μόλις έφτασαν στα αυτιά της το τί συνέβαινε, έσπευσε να ενημερώσει τη Σάκλετον.

«Έκθετη η Ελισάβετ Β’»

Τα βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι η όλη υπόθεση «εκθέτει» τη βασίλισσα επειδή η Ελισάβετ είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια φίλη του σεΐχη, με τον οποίο μοιράζεται το πάθος για τους ιπποδρομίες – μάλιστα, ο σεΐχης διαθέτει και δικό του ιπποφορβείο στο Ασκοτ. Οι δυο τους συναντιούνται κάθε χρόνο στο Ασκοτ, εκεί όπου ετησίως λαμβάνουν χώρα οι φημισμένες ιπποδρομίες του, και μάλιστα κάθονται και σε διπλανά θεωρεία συνομιλώντας καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων.

Κάπως έτσι, η 95χρονη μονάρχης αναγκάστηκε προ μερικών 24ωρων να λάβει μια δύσκολη και οδυνηρή για την ίδια απόφαση καθώς δεν θα προσκαλεί πλέον τον στενό της φίλο και παραδοσιακό σύμμαχο της Βρετανίας, να παρευρίσκεται μαζί της στα βασιλικά θεωρεία των διάσημων ιπποδρομιών.

Αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για αποκλεισμό του σεΐχη από τα βασιλικά θεωρεία στις ιπποδρομίες του Άσκοτ, ασφαλείς πληροφορίες των ντόπιων ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η βασίλισσα έλαβε την παραπάνω απόφαση, ώστε να μην γίνεται εις το εφεξής καμία απολύτως σύνδεση της μοναρχίας με το πρωτοφανές σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει κατά του σεΐχη.

Πάντως το όλο ζήτημα διαθέτει και έντονη πολιτική… εσάνς, καθώς οι Εργατικοί απαιτούν να δημιουργηθεί διμερές διπλωματικό θέμα με αιτήματα περί ανακλήσεων πρεσβευτών από τα Εμιράτα.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ δήλωσε πως το Φόρεϊν Όφις θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή έρευνα για τις σχέσεις της Βρετανίας με το Ντουμπάι. «Το Φόρεϊν Όφις οφείλει να διατάξει μια ακριβή έρευνα για τις σχέσεις μας με το Ντουμπάι και σκέφτομαι πως ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να καλέσει τον πρέσβη (του Ντουμπάι) για μια συνάντηση χωρίς καφέ», ανέφερε ο Μπράιαντ.

Το θέμα έχει ήδη φθάσει στη Βουλή των Λόρδων και όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα μπορέσει να το αποφύγει και σύντομα θα αναγκαστεί να αναφερθεί εκτενώς στο φλέγον αυτό θέμα που απειλεί τις διμερείς σχέσεις.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε επίσης ότι η Χάγια, η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη τον εγκατέλειψε το 2019 μαζί με τα δύο τους παιδιά και κατέφυγε στη Βρετανία, όπου ζήτησε προστασία από τη βρετανική δικαιοσύνη για την ίδια και για τα παιδιά της. Η πριγκίπισσα κατοικεί σε έπαυλη σε προάστιο του Λονδίνου την οποία είχε αγοράσει το 2017 από Ινδό δισεκατομμυριούχο. Η γαλαζοαίματη από την Ιορδανία ζει με τον φόβο πως ο τέως σύζυγός της θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απαγάγει τα παιδιά τους με ελικόπτερο για να τα οδηγήσει πίσω στο Ντουμπάι.