Το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου ο Βασίλης Σφακιανόπουλος έβαλε την φόρμα γυμναστικής του, προκειμένου να νιώθει άνετα και έθεσε σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιό του: να ξεκινήσει από το σπίτι του, στην Κυψέλη, και να περπατήσει 162 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Ελληνικά της Εύβοιας, για έναν ξεχωριστό σκοπό: να καθαρίσει όλο το τοπίο που θα βρει μπροστά του από κάθε λογής σκουπίδι.

Ο 36χρονος που πέρσι τον Νοέμβριο ίδρυσε την οικολογική, εθελοντική ομάδα Save Your Hood (Σώσε την Γειτονιά σου}, που έγινε γνωστή μέσα από τις επιτυχημένες δράσεις καθαρισμού των γειτονιών από τα σκουπίδια σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζει, όπως λέει, πολύ και στην βοήθεια που θα έχει από τους κατά τόπους ντόπιους, τους οποίους περιμένει να συνδράμουν όπως μπορούν στην περισυλλογή των σκουπιδιών.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «όσο περισσότερη βοήθεια έχει, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να περπατά και να πλησιάζει τον τελικό του σκοπό», με ορίζοντα άφιξης στα Ελληνικά το μεσημέρι ή το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου και με τον οποιονδήποτε να μπορεί να τσεκάρει ανά πάσα στιγμή την ακριβή του θέση μέσα από το saveyourhood.gr, όπου υπάρχει και ένας διαδραστικός χάρτης της πεζοπορίας του Βασίλη.

Το περπάτημα για τον Βασίλη αυτές τις επτά ημέρες θα ξεκινάει, όπως επισημαίνει, από πολύ νωρίς, στις επτάμιση το πρωί, με σκοπό μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα να έχει φτάσει στον προορισμό της εκάστοτε μέρας, έχοντας διανύσει γύρω στα είκοσι πέντε χιλιόμετρα μέσα στην ημέρα του.

Όσον αφορά στο ερώτημα «γιατί η κατάληξη της διαδρομής να είναι τα Ελληνικά;», η απάντηση έχει δυο πόδια: αφενός γιατί ήταν ένα από τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και αφετέρου γιατί είναι το μέρος όπου πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια.

«Στα Ελληνικά έμαθα πώς να παίρνω πράγματα, οξυγόνο, ενέργεια απ’ όλο αυτό το δάσος, πώς να παίρνω ήλιο. Είναι καιρός να δώσω κάτι πίσω», υπερτονίζει εμφατικά, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα με το φιλόδοξο προσωπικό του εγχείρημα, έχει ο ίδιος ξεκινήσει μια καμπάνια μέσω crowdfunding για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών του τουρισμού και της μελισσοκομίας στο χωριό που είδαν τις επιχειρήσεις και τα μελίσσια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός εν μία νυκτί.

Τι είναι η ομάδα Save Your Hood

Στις 15 Νοεμβρίου του 2020 ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αποφάσισε να σταματήσει τη εργασία που είχε μέχρι τότε και να καθαρίσει τη γειτονιά του, την Κυψέλη, τα Τουρκοβούνια και τις πέριξ αυτών περιοχές, από τα σκουπίδια. Το όνομα αυτής της εθελοντικής, οικολογικής δράσης τιτλοφορήθηκε Save Your Hood.

«Έχεις δει ποτέ περαστικό να πετάει σκουπίδια στον δρόμο, στο δάσος ή στην παραλία; Πώς αντέδρασες;», αναρωτιέται ο ίδιος στην ιστοσελίδα του συνοψίζοντας ότι αυτή ακριβώς η νοοτροπία της αδιαφορίας έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με κάποιους φίλους του. Ένα φιλικό κάλεσμα, ήταν η αρχή για να μαζευτούν την πρώτη κιόλας μέρα 32 σακουλές με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια.

Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood», δηλαδή «Σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς». «Η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι παραπάνω από μια βόλτα», λέει ο ίδιος.

Και ενώ η πρώτη δράση έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 2020, με συμμετοχή μόλις επτά ατόμων, σήμερα η ομάδα αριθμεί πάνω από 12.000 μέλη και πάνω από 3.000 εθελοντές. Έχουν ήδη μαζευτεί περισσότερα από 900.000 λίτρα σκουπιδιών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 350 δράσεις σε πάνω από 100 διαφορετικούς δήμους της χώρας. Η ομάδα συνεργάζεται με τους Δήμους, οι οποίοι παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γάντια, σακούλες τσουγκράνες, φαράσια κ.ά. Κάποιες φορές συνδράμουν και σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Καθαρίζουμε το μέρος που μένουμε σε μια συνηθισμένη καθημερινή μας βόλτα. Ατομικά ή ομαδικά μαζεύουμε όλοι λίγα σκουπίδια από διάφορα σημεία στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών που ολοένα και μεγαλώνει, ενώνοντας τους πολίτες αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών που έγινε στην χώρα μας. Στρώσεις σκουπιδιών, κάθε λογής αντικείμενα, παιχνίδια, πλαστικά, χιλιάδες καλαμάκια έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ενώ η δράση βρίσκεται ακόμα στις αρχή. Η ανάγκη όλων μας να είναι πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή τα μέρη που ζούμε μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονίες μας να αλλάζουν προς το καλύτερο», καταλήγει με νόημα ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ… θα βρει έναν τρόπο να το πετύχει.