Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και βασανιστήρια χρόνων στις τάξεις της καθολικής εκκλησίας. Κατηγορούμενοι χαμηλόβαθμοι αλλά και υψηλόβαθμοι κληρικοί καθώς και καλόγριες. Σύμφωνα με μία καταδικαστική έκθεση καλόγριες στη Γαλλία χρησιμοποίησαν μέχρι και σταυρούς για να βιάσουν κορίτσια.

Τα στοιχεία της έκθεσης αφορούν δεκαετίες κατάχρησης από πλευράς κληρικών στην καθολική εκκλησία της Γαλλίας που έφερε στο φως τις επιθέσεις σε 330.000 παιδιά που καλύπτονταν «από ένα πέπλο σιωπής».

Η έκθεση ορόσημο 2.500 σελίδων κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρα μετά από περισσότερα από δύο έτη έρευνας από μια ανεξάρτητη επιτροπή, στην πρώτη μεγάλη αναμέτρηση της Γαλλίας με το αποκρουστικό φαινόμενο.

Οι αποκαλύψεις κακοποιημένου κοριτσιού που έσπασαν το πέπλο σιωπής

Καθολικές καλόγριες περπατούν

Ένα θύμα που ονομάζεται «Μαρί» κατέθεσε ότι κακοποιήθηκε ως 11χρονη και ότι όταν διαμαρτυρήθηκε για την κατάχρηση στους γονείς της, αρνήθηκαν να την πιστέψουν και δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι μια μοναχή θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις. Η κακοποίηση συνεχίστηκε για ένα ακόμη έτος.

«Ήμουν πραγματικά ένα δώρο για αυτή τη μοναχή … Επειδή γνώριζε πολύ καλά ότι δεν διακινδυνεύει τίποτα», είπε η Μαρί.

Το ογδόντα τοις εκατό των θυμάτων ήταν τα νεαρά αγόρια ηλικίας μεταξύ 10 και 13 ετών, όμως πολλά κορίτσια υπέστησαν επίσης κακοποίηση, όχι μόνο από ιερείς αλλά και από καλόγριες.

Οι μοναχές χρησιμοποίησαν σταυρούς για να βιάζουν μικρά κορίτσια ή ανάγκαζαν αγόρια να κάνουν σεξ μαζί τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος που εξέφρασε σήμερα στα θύματα τη «μεγάλη θλίψη του, για τις πληγές τους», προσθέτοντας ότι ήταν ευγνώμων για το θάρρος που είχαν δείξει στην καταγγέλλοντας αυτό που είχαν περάσει.

Σεξουαλικά σκάνδαλα με ιερείς

Τα σοκαριστικά στοιχεία και η αντίδραση του Πάπα

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου 330.000 παιδιά ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εντός της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας μεταξύ 1950 έως 2020, ενώ εκτιμάται ότι 216.000 άνθρωποι κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Ο Ολιβιέ Σαβιανιά, ο οποίος ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερέα το 1993, σε ηλικία 13 ετών, συνέβαλε στην έκθεση ως εκπρόσωπος των θυμάτων.

«Αντιλαμβανόμουν αυτόν τον ιερέα ως κάποιος που ήταν καλός, κάποιος που δεν θα με βλάψει», δήλωσε ο Σαβινιά. «Αλλά όταν βρήκα τον εαυτό μου σε αυτό το κρεβάτι μισόγυμνο και με άγγιξε τότε συνειδητοποίησα ότι κάτι ήταν λάθος».

«Είναι ένας σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι … όταν βλέπετε αυτούς τους αριθμούς, είναι τόσο τόσο μεγάλο που κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην άρνηση, είτε την καθολική εκκλησία είτε την κοινωνία ως σύνολο», πρόσθεσε.

Μια δήλωση του Βατικανού και του Πάπα ανέφερε: «Πρώτα απ ‘όλα σκέψεις πηγαίνουν στα θύματα, με μεγάλη θλίψη, για τις πληγές τους».

Σεξουαλικά σκάνδαλα με ιερείς

Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκοπών της Γαλλίας, Eric de Moulins-Beaufort, δήλωσε ότι «Είμαστε τρομαγμένοι» με τα συμπεράσματα της έκθεσης και τους αριθμούς των θυμάτων.

Είπε: «Αυτή η έκθεση είναι σκληρή, είναι σοβαρή. Έχουμε ακούσει τις φωνές των θυμάτων, έχουμε ακούσει τους αριθμούς τους, είναι πέρα ​​από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είναι πραγματικά αφόρητο. Εκφράζω τη ντροπή μου, το φόβο μου, την αποφασιστικότητα μου να ενεργήσω. Εσείς, τα θύματα, μερικοί από τους οποίους ξέρω με τα όνοματά σας, θέλω να σας πω ότι η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να ζητήσω τη συγχώρησή σας.

Η Επιτροπή που συνέταξε την έκθεση προέτρεψε την αποζημίωση για τα θύματα και τις ισχυρές ενέργειες από την Εκκλησία, καταγγέλλοντας «ελαττώματα» και «σιωπή».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, ο Ζαν Μαρκ Σαουβέ, δήλωσε ότι η εκτίμηση, με βάση την επιστημονική έρευνα, περιλαμβάνει κακοποιήσεις διαπράττονταν από ιερείς και άλλους κληρικούς καθώς και από τους ανθρώπους εκτός κλήρου αλλά με σχέσεις με την εκκλησία.

Η έκθεση αναφέρει ότι εκτιμάται πως 3.000 παιδόφιλοι – τα δύο τρίτα ιερείς – έχουν κακοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νεαρά αγόρια που ήταν σε καθολικά σχολεία και άλλα ιδρύματα.

Περίπου το 86% των θυμάτων ήταν αρσενικά παιδιά, πολλά από τα οποία δεν ανέφεραν την κατάχρηση που υπέφεραν εδώ και δεκαετίες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.