Είναι (και μάλλον θα παραμείνει) ένα σκοτεινό σύμβολο της ποπ κουλτούρας καθώς πάνω στον χαρακτήρα του κατά συρροή δολοφόνου Zodiac γράφτηκαν τραγούδια και γυρίστηκαν ταινίες όπως ο «Βρώμικος Χάρι» του 1971 με τον Κλιντ Ίστγουντ να κυνηγάει έναν τύπο ονόματι «Scorpio», ο χαρακτήρας του οποίου βασίστηκε πάνω στον Zodiac. Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ γύρισε το 2007 την ομότιτλη ταινία με θέμα την δράση του, ενώ και οι δημιουργοί της αστυνομικής σειράς Criminal Minds δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από τον τρόπο που δούλευε ο Zodiac, ο διαβόητος δολοφόνος που κατατρομοκράτησε το Σαν Φρανσίσκο την δεκαετία του 1960.

Σήμερα, σχεδόν μισόν αιώνα μετά την τελευταία φορά που ο Zodiac προέβη σε μια δολοφονία, μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι εξιχνίασε την ταυτότητα του μυστηριώδη δολοφόνου που δολοφόνησε εξακριβωμένα πέντε άτομα μεταξύ 1968 και το 1969 (ο ίδιος σε επιστολή του υποστήριζε ότι είχε σκοτώσει συνολικά 37, αλλά αυτό ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε) και στη συνέχεια έστελνε σε ΜΜΕ ματωμένα κομμάτια υφάσματος και κωδικοποιημένα μηνύματα, που περιείχαν, όπως ο ίδιος έλεγε, στοιχεία για την ταυτότητά του, όπως αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα του ABC.

Η Case Breakers, μια ομάδα 40 πρώην ερευνητών της αστυνομίας, δήλωσε ότι εντόπισε τον άνθρωπο που πιστεύει ότι ήταν ο δολοφόνος, χρησιμοποιώντας νέα ιατροδικαστικά στοιχεία και πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες.

Η ομάδα έδωσε στις Αρχές ένορκες καταθέσεις από το δικαστήριο και εξασφάλισε φωτογραφίες δεκαετιών και κατονόμασε τον άνδρα ως «Γκάρι Φράνσις Πόστ» ο οποίος πέθανε το 2018.

Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ελαιοχρωματιστής Ποστ, από το Sierra Foothills στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα των ΗΠΑ πέθανε σε ηλικία 80 ετών στις 23 Αυγούστου του 2018 και το τέλος του κάθε άλλο παρά ήρεμο ήταν, αφού σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, όπως αναφέρει το TMZ, πέθανε από σήψη, σηπτικό σοκ, δυσφαγία και αγγειακή άνοια. Το ίδιο πιστοποιητικό αναφέρει ότι ο Ποστ έπασχε από υπέρταση, οστεοπόρωση, υποθυρεοειδισμό και κολπική μαρμαρυγή, ότι ήταν παντρεμένος και ασχολούταν το με τη ζωγραφική.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θεωρία τους, όπως:

– ένα ρολόι με πιτσιλιές από αίμα που αγοράστηκε σε μια στρατιωτική βάση.

– ένα αποτύπωμα τακουνιού του ίδιου στυλ και μεγέθους στο σπίτι του Ποστ, που βρέθηκε σε τρεις άλλες σκηνές από δολοφονίες του Zodiac.

– κάποιες χαρακτηριστικές ουλές στο μέτωπο παρόμοιες με το σκίτσο του Zodiac από το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο.

– σύνδεση μεταξύ του ονόματός του και των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που έστελνε στην αστυνομία ο φερόμενος ως δολοφόνος.

Η Τζεν Μπούχολτς, πρώην μέλος της αντικατασκοπείας του στρατού, που είναι μέλος της ομάδας, είπε ακόμη ότι οι επιστολές που έστειλε ο Zodiac Killer αποκαλύπτουν ότι όντως ήταν ο Ποστ, μετά την αποκρυπτογράφηση των αναγραμματισμών σε αυτές. «Θα πρέπει να ξέρει κανείς το πλήρες όνομα του Γκάρι για να αποκωδικοποιήσει όλους αυτούς τους σύνθετους αναγραμματισμούς», δήλωσε στο Fox News.

«Η υπόθεση παραμένει ανοικτή»

Σε απάντηση των νέων αυτών ισχυρισμών, το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο (SFPD) επιβεβαίωσε στο CNN ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

«Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πιθανούς υπόπτους, καθώς πρόκειται για ανοιχτή έρευνα», ανέφερε το SFPD σε ανακοίνωσή της. «Η υπόθεση του Zodiac παραμένει ανοικτή. Δεν έχουμε νέες πληροφορίες για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε με την σειρά του το FBI σε δήλωσή του στο CNN.

Ο Zodiac, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ, απέκτησε τεράστια φήμη στέλνοντας επιστολές στην αστυνομία και τα τοπικά ΜΜΕ, στις οποίες καυχιόταν για τους φόνους του μέχρι και το 1974. Ισχυριζόμενος ότι είχε σκοτώσει τουλάχιστον 37 άτομα, έγραψε επίσης μερικά γράμματα σε κώδικα και συμπεριέλαβε στις επιστολές του κομμάτια από ρούχα των θυμάτων με αίμα, ως δήθεν απόδειξη των πράξεών του.

Πoιος ήταν ο Zodiac;

Τα πρώτα θύματά του ήταν ο Ντέιβιντ Φάραντεϊ, 17 ετών και η Μπέτι Λου Τζένσεν, 16 ετών, που είχαν βγει ραντεβού τον Δεκέμβριο του 1968 όταν τους πυροβόλησε θανάσιμα ο κατά συρροή δολοφόνος.

Στις 4 Ιουλίου 1969, ακολούθησε νέα επίθεση σε ένα άλλο ζευγάρι σε πάρκινγκ κοντά στο Βαγέχο. Η Νταρλίν Φέριν, 22 ετών πυροβολήθηκε 5 φορές και υπέκυψε στα τραύματά της αλλά ο 19χρονος Μάικλ Μαγκόου επέζησε παρά το ότι δέχτηκε τέσσερις σφαίρες.

Το τελευταίο ζευγάρι στο στόχαστρο του Zodiac ήταν η Σεσίλια Σέπαρντ, 22 ετών και ο 20χρονος Μπράιαν Χάρτνελ. Και οι δύο δέχτηκαν πολλαπλές μαχαιριές.

Εκτοτε, πολλά ήταν τα ονόματα που «έπαιζαν» κατά καιρούς ως βασικοί ύποπτοι, αλλά μέχρι πρόσφατα η πιο επικρατέστερη εκδοχή του Zodiac φερόταν να ήταν ο  καταδικασμένος παιδόφιλος Άρθουρ Λι Άλεν από το Βαγέχο της Καλιφόρνια, που πέθανε το 1992, μόλις ένα μήνα αφότου αναγνωρίστηκε από τον Μαγκόου. Ενώ ο Aλεν ανακρίθηκε για τη δολοφονία της Σέπαρντ και η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι του τη δεκαετία του 1970, ο ίδιος δεν συνελήφθη ποτέ.