Το πρώτο flashmob πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κούβα. Η αυθόρμητη αυτή εκδήλωση σκοπό είχε να τιμήσει την επέτειο της 20ής Νοεμβρίου 1959, όταν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τι συνέβη στην Πλάσα Βιέχα της Αβάνας; Σχεδόν 400 έφηβοι, σπουδαστές σε σχολές χορού και καλών τεχνών, εκτέλεσαν σήμερα μια χορογραφία για να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη ημέρα.

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και αναμένεται ότι το βίντεο θα αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο τραγουδιστής Ραούλ Πας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης, είπε ότι ήθελε το πρώτο flashmob της Κούβας να γίνει στην επέτειο της Διακήρυξης.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή είχε και τη στήριξη της Unicef.

Το «flashmob» είναι ένα νέο είδος κινητοποίησης στην οποία άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ή εκ πρώτης όψεως δεν έχουν καμία σχέση, συγκεντρώνονται και χορεύουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα -πολιτικό ή κοινωνικό- και διαλύονται μόλις ολοκληρώσουν την παράστασή τους. Συνήθως οι «προσκλήσεις» για τη συμμετοχή αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Οι νεαροί Κουβανοί χόρεψαν σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Αβάνας. Πέντε από αυτούς έφεραν στο στήθος τους από ένα γράμμα και σχημάτισαν τη λέξη «Unete» (Ενωθείτε) ενώ οι κοπέλες φορούσαν γαλάζια πουκάμισα με τη λέξη «Paz» (Ειρήνη).

Για την ιστορία, χόρεψαν στο ρυθμό ενός τραγουδιού του Ραούλ Πας, ο οποίος ανακηρύχθηκε νωρίτερα πρέσβης καλής θέλησης της Unicef.