Εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη πέντε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απέδρασαν από ισραηλινή φυλακή τη Δευτέρα σκάβοντας τούνελ. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τουλάχιστον πέντε συγγενείς τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους έξι Παλαιστίνιους, μέλη ένοπλων οργανώσεων, που διέφυγαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα όπου κρατούνταν.

Drones έχουν αναπτυχθεί, οδοφράγματα έχουν στηθεί, κυρίως στη Δυτική Όχθη και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να βρεθούν οι δραπέτες που εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες Τρίτη στην εφημερίδα Haaretz ότι οι δραπέτες είναι «πολύ πιθανό» να έχουν φτάσει στην Ιορδανία, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της φυλακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα αυτοκίνητο περίμενε κάποιους, ή και όλους τους κρατούμενους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη Γκιλμπόα.

Ερωτήματα εγείρονται και για τον τρόπο που κατάφεραν να αποδράσουν, κάτω από τα μάτια των δεσμοφυλάκων. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Kan, οι δραπέτες εμφανίστηκαν στο κύκλωμα παρακολούθησης της φυλακής όταν βγήκαν από το τούνελ, όμως κανένας δεσμοφύλακας δεν τους πρόσεξε εκείνη τη στιγμή στην οθόνη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο φρουρός που ήταν υπεύθυνος για αυτό τον τομέα της φυλακής μάλλον είχε αποκοιμηθεί την ώρα της βάρδιάς του.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Μaariv έγραψε ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι κρατούμενοι χρειάστηκαν πέντε μήνες για να σκάψουν το τούνελ που ξεκινούσε κάτω από τον νιπτήρα του μπάνιου στο κελί που μοιράζονταν.

Οι σωφρονιστικές Αρχές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη φυλακή, σε σύνολο 360. Παράλληλα οι αρχές θα ερευνήσουν ενδελεχώς το κτίριο προκειμένου να ελέγξουν ότι και άλλοι κρατούμενοι δεν έχουν σκάψει τούνελ.

Συλλήψεις συγγενών των κρατουμένων από τις ισραηλινές Αρχές

Δύο αδελφοί του Μάχμουντ Άρνταχ, που θεωρείται ο εγκέφαλος της απόδρασης, συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε η οργάνωσης Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Ένας ξάδελφος του Άρνταχ διέφυγε τη σύλληψη, ενώ ο αδελφός του συνελήφθη, όπως και ο γιατρός Νίνταλ Άρνταχ, μέλος της οικογένειάς τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πατέρας του Μουνάντελ Ινφεϊάτ, δραπέτη και μέλους του Ισλαμικού Τζιχάντ, επίσης συνελήφθη.

Άλλα μέλη των οικογενειών των δραπετών ενδέχεται επίσης να έχουν συλληφθεί, δήλωσε ο Αμάνι Σαραχνέχ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Παλαιστίνιων κρατούμενων, διευκρινίζοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επεσήμανε ότι «στη διάρκεια της νύχτας έγιναν πολλές συλλήψεις» στη Δυτική Όχθη, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η δικαιοσύνη του Ισραήλ εξέδωσε εντολή να μην δημοσιεύονται λεπτομέρειες της έρευνας, την ώρα που ο τοπικός Τύπος προσπαθεί να φέρει στο φως περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση αυτή, που έφερε σε δύσκολη θέση τις Αρχές της χώρας και δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δραπέτες να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Είναι δικαίωμα κάθε κρατούμενου να αναζητήσει τα μέσα για να πετύχει την απελευθέρωσή του», δήλωσε χθες Τρίτη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, λέγοντας ότι είναι «χαρούμενος» με την απόδραση των Παλαιστινίων.

Στη Λωρίδα της Γάζας και τη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, από όπου κατάγονται κάποιοι από τους δραπέτες, αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απόδρασή τους.