Ο σκελετός ενός Τρικεράτωψ, ενός από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στη Γη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, εκτίθεται και θα δημοπρατηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Και όχι όποιος και όποιος Τρικεράτωψ, αλλά ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ: εξού και το χαρακτηριστικό όνομα που του έδωσαν οι παλαιοντολόγοι: Big John, δηλαδή ο Μεγάλος Τζον.

Παρότι φυτοφάγος και χωρίς τα πελώρια σαγόνια και την κορμοστασιά ενός επιβλητικού Τ-Rex, ο Τρικεράτωψ διέθετε στο κεφάλι του μία εντυπωσιακή πελώρια περικεφαλαία σαν ασπίδα, με τρία πανίσχυρα κέρατα, τα οποία τον καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνο στη μάχη με τους εχθρούς του, ενώ φέρεται να λειτουργούσαν και σαν το κύριο χαρακτηριστικό προσέλκυσης ταιριού στη διαδικασία του ζευγαρώματος.

Με ύψος σχεδόν οκτώ μέτρα, το ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα είναι το μεγαλύτερο δείγμα του είδους του που έχει βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Binoche et Giquello, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα τον πουλήσει σε μια τιμή κάπου μεταξύ 1,2-1,5 εκατ. ευρώ.

Ο δεινόσαυρος ζούσε στη σημερινή Βόρεια Αμερική και πιστεύεται ότι πέθανε σε μια πλημμύρα στη Νότια Ντακότα – όπου ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 2014.

Ο Big John σίγουρα πάντως ήταν… τεράστιος: το κρανίο του είχε μήκος περίπου 2,5 μέτρα, ενώ διέθετε επίσης δύο τεράστια κέρατα που ξεπερνούσαν σε μήκος το ένα μέτρο και πλάτος τα 30 εκατοστά στη βάση τους, με τον σκελετό του να είναι μεγαλύτερος κατά 5-10% από τους υπόλοιπους σκελετούς του είδους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από παλαιοντολόγους.

Πιστεύεται ότι ο Big John υπέστη τραυματισμό από έναν μικρότερο Τρικεράτοπα, είτε υπερασπιζόμενος το έδαφός του είτε διεκδικώντας κάποιο θηλυκό.

«[Ο σκελετός είναι] Πάνω από 60% πλήρης και με ένα κρανίο ολοκληρωμένο κατά 75%. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και ένα έργο τέχνης», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκικέλο, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών, μιλώντας στο CNN, προοιωνίζοντας και τον επίδοξο αγοραστή του:

«Σε κάθε δημοπρασία, εμφανίζονται νέα πρόσωπα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με την επιστήμη και την παλαιοντολογία, αλλά και κάποιοι σχετικά νέοι, που είναι η γενιά του Jurassic Park. Έχουν δει τις ταινίες και έχουν βυθιστεί σε όλη αυτή τη χολιγουντιανή μυθολογία», πρόσθεσε.

«Μια επικίνδυνη τακτική»

Πάντως, πολλοί παλαιοντολόγοι έχουν στο παρελθόν προειδοποιήσει για παρόμοιες πωλήσεις σκελετών δεινοσαύρων.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Εταιρεία Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών επέκρινε τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για την αγορά του σκελετού και τον αντίκτυπο που έχει στους ερευνητές που μελετούν εξαφανισμένα ζώα.

«Επιστημονικά σημαντικά απολιθώματα σπονδυλωτών αποτελούν μέρος της συλλογικής φυσικής κληρονομιάς μας και πρέπει να διατηρούνται σε δημόσια ιδρύματα», ανέφερε σχετική δήλωση.

Αυτό συνέβη, ας πούμε, στην περίπτωση του πιο ολοκληρωμένου σκελετού Τυραννόσαυρου Ρεξ, ο οποίος δημοπρατήθηκε για ποσό-ρεκόρ 31,8 εκατ. δολαρίων. Ο σκελετός του επονομαζόμενου «Σταν» ηλικίας 67 εκατομμυρίων ετών, πουλήθηκε σε έναν ανώνυμο αγοραστή.

Πολλοί παλαιοντολόγοι είναι αντίθετοι με το γεγονός ότι ο Σταν πουλήθηκε τόσο ακριβά σε ανώνυμο συλλέκτη, ειδικά τώρα που πολλά επιστημονικά ιδρύματα δεν έχουν τους πόρους για να αγοράσουν τέτοια απολιθώματα.

Τον σκελετό του Σταν ανακάλυψε ο παλαιοντολόγος Σταν Σάκρισον (απ’ όπου πήρε και το όνομά του), το 1987 σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο στο Μπάφαλο της Νότιας Ντακότα.

Ο Σταν αποτελείται από 188 οστά, ζυγίζει 8 τόνους, έχει μήκος 12 μέτρα και σχεδόν 4 ύψος και οι επιστήμονες χρειάστηκαν πάνω από 300.000 ώρες εργασίας για να τον αποκαταστήσουν.

Ο αλλόσαυρος του ενός εκατομμυρίου

Πέρσι, άλλωστε, δημοπρατήθηκε από τον γαλλικό οίκο Drouot, ένας σκελετός αλλόσαυρου ο οποίος πωλήθηκε γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ. Ο σκελετός του αλλόσαυρου, μήκους 10 μέτρων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπισθεί ποτέ.

Ο δεινόσαυρος, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε το 2016 στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, ενώ οι διαστάσεις του – ύψος 3,5 μέτρα, πλάτος 2,25 μέτρα και μήκος 10 μέτρα – εντυπωσιάζουν την επιστημονική κοινότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα αλλόσαυρου που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο αλλόσαυρος, μακρινός πρόγονος του διάσημου τυραννόσαυρου ρεξ, περπατούσε στα δύο πόδια, ήταν σαρκοφάγος, ιδιαίτερα επιθετικός και επικίνδυνος. Ο σκελετός του ήταν είναι κατά 70% άθικτος, με τα υπόλοιπα τμήματά του να έχουν αναδημιουργηθεί βάσει των γνώσεών των παλαιοντολόγων για την ανατομία του αλλόσαυρου.

Πρόσφατες μελέτες οδηγούν την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι ο αλλόσαυρος είχε τάσεις κανιβαλισμού, σύμφωνα με ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Απολιθώματα που εντοπίσθηκαν σε λατομείο της πολιτείας στα Βραχώδη Ορη των ΗΠΑ εμφανίζουν δαγκωματιές αλλόσαυρων πάνω σε νεκρούς αλλόσαυρους. «Δεν γνωρίζουμε εάν ο κανιβαλισμός ήταν συνήθης πρακτική για τους αλλόσαυρους», λέει η δρ Στέφανι Χόρτον, ενώ μαζί της συμφωνεί και ο παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Στίβεν Μπρουσάτε, καταλήγοντας με νόημα: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο ακόμη μεγαλύτερος τυραννόσαυρος ρεξ ήταν κανίβαλος. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα τα είδη κροκοδείλων, που είναι οι στενότεροι συγγενείς των δεινοσαύρων, αλλά και σε πολλά σύγχρονα ζωικά είδη».