Ο νέος, αποφασιστικής σημασίας, γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα καθορίσει το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα γίνει σήμερα στο Μινσκ, όπως προβλεπόταν αρχικά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Η συνάντηση της Ομάδας Επαφής» στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και των φιλορώσων ανταρτών, «δεν θα γίνει σήμερα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρι Μιρόντσικ. Όταν ρωτήθηκε πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από τα μέλη της Ομάδας Επαφής».

«Η Λευκορωσία είναι πάντα έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε συνομιλίες σήμερα. «Την Πέμπτη, συμφωνήσαμε σε μια διακήρυξη για τη συνάντηση του Μινσκ, στείλαμε προτάσεις στον ΟΑΣΕ. Όμως δεν έχουμε καμία αντίδραση στο σχέδιό μας, ούτε μας εστάλη πρόσκληση», είπε ο Πουσίλιν.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο (σ.σ. ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ζουράμποφ εκπροσωπεί τη Μόσχα στις συνομιλίες αυτές) ανέφερε ότι δεν «καμία πληροφορία» όσον αφορά την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, το βράδυ της Τετάρτης, κατέληξε σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.