Με την καθιερωμένη ευλογία του «urbi et orbi» προς το 1,2 εκατομμύρια των Καθολικών σε όλον τον κόσμο γιόρτασε σήμερα τα Χριστούγεννα ο πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο ακραίος θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Τα φετινά είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα που γιορτάζει ο Αργεντινός ποντίφικας μετά την εκλογή του και η δημοτικότητά του σε όλον τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται καθώς φέρεται ότι εισακούεται και από πιστούς άλλων θρησκειών.

Τα Χριστούγεννα, τη δεύτερη σημαντικότερη γιορτή για τους χριστιανούς μετά το Πάσχα, κατά παράδοση ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει το λεγόμενο μήνυμά του «προς την πόλη και την οικουμένη» και κάνει έκκληση για να σταματήσουν οι αδικίες και οι πόλεμοι.

Μιλώντας στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας καταδίκασε τις «βάναυσες διώξεις» των μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους κάλεσε να μην αδιαφορούν για τα δεινά τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Έκανε επίσης έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις στις χώρες της Αφρικής, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130 μικρούς μαθητές την περασμένη εβδομάδα και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που βοηθούν τα θύματα του Έμπολα.

«Ζητώ από τον Σωτήρα μας να φροντίσει για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Ιράκ και τη Συρία που για πολύ καιρό τώρα υφίστανται τις συνέπειες μιας συνεχιζόμενης σύρραξης και που, μαζί με εκείνους που ανήκουν σε άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, υφίστανται βίαιες διώξεις. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τους φέρουν την ελπίδα, όπως επίσης και σε όλους τους εκτοπισμένους, τους εξόριστους και τους πρόσφυγες, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, από αυτήν την περιοχή και από όλον τον κόσμο», τόνισε

Στη λειτουργία που τελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους Καθολικούς να αντιδράσουν «με πραότητα» στις συγκρούσεις και στις δύσκολες καταστάσεις και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντί «να προσφέρουν απρόσωπες λύσεις». «Ο κόσμος έχει τόση ανάγκη από αγάπη!» είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.

Στη Μέση Ανατολή τα φετινά Χριστούγεννα σημαδεύτηκαν από τον πόλεμο και την έξοδο των χριστιανών. Στη Βηθλεέμ, στα Παλαιστινιακά εδάφη, η τεταμένη κατάσταση ανάγκασε πολλούς ξένους προσκυνητές να αποχωρήσουν. Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για τους 150.000 εκτοπισμένους χριστιανούς του Ιράκ και ο πάπας έχει απευθύνει μια επιστολή προς τους πιστούς της Μέσης Ανατολής, καλώντας τους να επιδείξουν “καρτερία”.

Στη Συρία, η μεσονύχτια λειτουργία τελέστηκε πολύ νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ταραχών και επεισοδίων.

Στη Σιέρα Λεόνε, λόγω της επιδημίας του Έμπολα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν και μάλιστα ο βορράς της χώρας θα παραμείνει σε αποκλεισμό για τις επόμενες πέντε ημέρες. Οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί και στο Κόνακρι, την πρωτεύουσα της Γουινέας ενώ στη Λιβερία, μολονότι δεν ισχύει εκεί κάποια απαγόρευση, τα φετινά Χριστούγεννα δεν ήταν διόλου εορταστικά, αφενός λόγω της επιδημίας και αφετέρου λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Στην Κούβα οι εορτασμοί που είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια εκτυλίχθηκαν σε ατμόσφαιρα χαράς χάρη σε ένα δώρο που περίμεναν επί μακρόν οι Κουβανοί, την προσέγγιση με τις ΗΠΑ.